Traditionele vanillewafels

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou jullie verantwoordelijk voor het bakken van wafels om 20u 's avonds. Jullie enthousiasme over de kerstcadeaus en Frifri wafelijzers hebben me weer aangestoken om wafels te bakken. De mal 4x6 (Brusselse wafels) zat in het wafelijzer en ik had een klein beslagje gemaakt (voor een klein goestingske), maar de volgende dag heb ik het beslag verdubbeld en de wafels gebakken in de mal 4x7, de mal voor traditionele wafels. Aan jou de keuze! Of je bakt telkens 1 grote wafel (4x6) of je bakt per beurt 2 kleinere wafels (4x7). Uit dit recept haal je 15 wafels (4x7).

Wat hebben we nodig:

  • 4 eierdooiers
  • 100 gr fijne griessuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 250 gr patisseriebloem
  • 400 ml melk
  • 125 gr boter, gesmolten en afgekoeld (+ wat extra gesmolten boter om de mal mee in te vetten)
  • 4 eiwitten
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Voorzie je wafelijzer van de mal 4x7 en verwarm het wafelijzer voor op stand 7.
  • Klop de eierdooiers los met de suiker en het vanillemerg tot een romig mengsel. Zorg dat de suiker helemaal opgelost is.
  • Voeg afwisselend bloem en melk toe aan het beslag.
  • Klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg de gesmolten boter straalsgewijs toe aan het beslag.
  • Klop de eiwitten op (klop ze niet helemaal droog) met een snuifje zout en spatel ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in een maatbeker met teutje.
  • Vet de mal lichtjes in met wat gesmolten boter.
  • Schenk het beslag in de mal. Zorg dat de hokjes net bedekt zijn maar niet overvloeien.
  • Sluit het wafelijzer en draai het om.
  • Laat de wafels bakken 3 min bakken of tot de keuken heerlijk naar wafels ruikt. 
  • Draai het wafelijzer weer om.
  • Gebruik een wafelvork om de wafels uit het ijzer te halen, zodat je de tefallaag niet krast.
  • Laat de wafels afkoelen op een rooster.

TIP:

Sluit het wafelijzer zo snel mogelijk wanneer je de wafels uit het ijzer haalt, om te vermijden dat het teveel afkoelt. Wacht altijd met het toevoegen van nieuw beslag tot het ijzer weer op temperatuur is (lichtje van de thermostaat mag niet branden). 
Toch teveel beslag toegevoegd? Knip de randjes weer netjes bij met een schaar. P.S. die randjes zijn voor de wafelbakker een echte traktatie.
Je kan ook vanille extract gebruiken (liever geen synthetische essence) of vanillepoeder.
Gebruikte vanillestokjes stop je in een pot met suiker, om zo je eigen vanillesuiker te maken. Stop er steeds nieuwe stokken bij, de smaak wordt alleen maar beter.


Reacties