Szarlotka (Poolse appeltaart)

Foto Cathy Van de Moortele

Koop je wel eens boscoop appelen, om thuis appelmoes te maken? Ik zit er elk jaar weer op te wachten en dan maak ik grote hoeveelheden appelmoes die ik in bokalen bewaar. 
Voor mijn szarlotka, een Poolse appeltaart met een kruimige topping, is deze appelmoes ideaal. De appelmoes mag wat dikker zijn dan je gewend bent en je kan zowel appelcompote als de mousseline gebruiken. Hou je van kaneel? Ga je gang!
We werken met een korstdeeg, waarbij we 2/3 van het deeg gebruiken als bodem en 1/3 als topping. Zorg dat het deeg ijskoud is, je zal blij zijn met deze lekkere korst!
Zet de szarlotka in de koelkast en bestuif ze met wat extra bloemsuiker net voor het serveren.
Dit recept is goed voor een vorm van 20x20cm.

Wat hebben we nodig:

  • 185 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 50 gr fijne griessuiker
  • 3 eierdooiers
  • 20 gr zure room
  • 90 gr boerenboter, ijskoud, in kleine blokjes gesneden
  • 300 gr appelmoes, koud
  • 3 eiwitten
  • 10 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Gebruik hiervoor een garde.
  • In een keukenrobot meng je de suiker met de dooiers, zure room en de droge ingrediënten (bloem/bakpoeder/zout).
  • Doe de boter er bij en pulseer, tot je kruimels met een zanderige structuur bekomt.
  • Kneed deze massa niet maar breng alles mooi samen met je handen.
  • Laat deze massa 30 min opstijven in de diepvriezer op een schaaltje.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Met een bakspray vet je een bakvorm van 20x20cm in.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en laat de randen overhangen.
  • Vet het bakpapier in.
  • Haal het deeg uit de vriezer en weeg het af.
  • Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem en zet de rest even in de koelkast.
  • Snij het deeg in plakjes en bekleed er de bakvorm mee.
  • Met je handen of een klein deegrolletje of een glas, duw je alle plakjes samen tot de hele bodem van de vorm bedekt is met deeg.
  • Schep hierop de appelmoes.
  • Klop de eiwitten stijf maar niet droog, met de suiker en een snuifje zout.
  • Schep de eiwitten op de appelmoes.
  • Haal nu de rest van het deeg uit de koelkast en rasp het met een grove rasp.
  • Strooi het geraspte deeg voorzichtig op het opgeklopte eiwit, zonder het naar beneden te duwen.
  • Bak de szarlotka 40 min op de onderste richel van de oven, zodat de bodem mooi kan kleuren en garen.
  • Zet nu een tweede bakplaat net boven de vorm, om te vermijden dat hij te donker wordt.
  • Bak de szarlotka nog 15 - 20 of tot de topping mooi goudkleurig is.
  • Laat de taart volledig afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Zet de taart in de koelkast tot de volgende dag.
  • Je kan de taart mooi opheffen dankzij het bakpapier.
  • Verdeel de taart in vierkantjes en bestuif ze net voor het opdienen met bloemsuiker.

TIP:

Geen zure room in huis? Vervang hem dan door dikke Griekse yoghurt of opgeklopte (ongezoete) slagroom.


Reacties