Broodje witte pens

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn man en ik gaan af en toe naar de wekelijkse markt in Eeklo, op donderdagochtend. Een drukke markt vol kramen. Mensen die er een gewoonte van maken, om er elke keer bij te zijn. En toen waren wij er ook. Naar de markt gaan in Eeklo, betekent ook aanschuiven aan het kraam voor een braadworst met gebakken uien. Heerlijk! Op een echte piccolo, met mosterd en ketchup. Maar toen wij aan de beurt waren, om 11u45, waren de braadworsten allemaal al verkocht.... Wat een teleurstelling!
Niet getreurd! Ik heb verse piccolo's gekocht (echt, neem geen stokbroodjes maar piccolo's) en de worst van vandaag is de witte pens van Noyen! Dit bedrijf uit Evergem bestaat als sinds 1923 en zit nu inmiddels aan de 4e generatie slagers. De varkens worden met liefde en respect gekweekt in Munkzwalm en dat proef je! Wil je graag deze worsten kopen? Zoek dan via deze link naar een verkooppunt in jouw buurt.
Witte pensen hebben wat extra liefde en geduld nodig. Warm ze rustig op (het vlees is al gaar, je hoeft ze enkel op te warmen en te kleuren), zonder in het vel te prikken, in een pan waar de worsten net in passen. Meer is er niet nodig.
Ik heb bij deze worsten twee toppings (of bottoms) voorzien: gebakken uien met graantjesmosterd of gecaramelliseerde appelblokjes. Aan jou de keuze!

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr uien, gepeld en gehalveerd
  • olijfolie
  • boerenboter
  • zout
  • peper van de molen
  • verse thijm, gerist
  • scheutje rode wijnazijn
  • graantjesmosterd

  • 3 appels, geschild
  • sap van 1/2 citroen
  • boerenboter
  • 15 gr suiker
  • zout
  • peper van de molen
  • verse thijm, gerist

  • 3 witte pensen
  • boerenboter
  • 3 piccolo's

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de uien in repen.
  • Zet een grote pan op het vuur en laat er wat olijfolie en boter in opwarmen.
  • Verdeel de uien over de pan en laat ze even zweten op een middelhoog vuur. 
  • Kruid met zout.
  • Roer goed om en zet het vuur lager. 
  • Kruid met peper, thijm en een scheutje rode wijnazijn.
  • Laat de uien zachtjes garen, tot ze de voor jou gewenste kleur hebben. Goudgeel is mijn keuze voor dit recept, maar wil je ze graag donkerder: doen!
  • Werk de uien af met een lepeltje graantjesmosterd.
  • Snij de appels in kleine blokjes en besprenkel ze met het citroensap.
  • Doe wat boter in een pan en warm ze goed op.
  • Meng de appeltjes met de suiker en voeg ze toe aan de pan.
  • Kruid met zout, peper en thijm.
  • Geef de appelblokjes de tijd om wat kleur te krijgen aan alle zijden. Schud de pan af en toe op.
  • Voor de witte pensen neem je een pan waar de pensen net in passen.
  • Laat een klein klontje boter warm worden in de pan op medium warmte.
  • Leg de pensen naast mekaar in de pan en laat ze op medium vuur warm worden.
  • Draai de pensen voorzichtig om met een tang en kleur ook de andere kant.
  • Snij de piccolo's door.
  • Beleg met uien of appeltjes.
  • Leg de pensen op de uien of appeltjes. 

TIP:

Werk af met mosterd of ketchup of wat je zelf lekker vindt.

Reacties