Kaassoesjes

Foto Cathy Van de Moortele

Een superleuk aperitiefhapje dat je al dan niet kan vullen. Net zoals de chouquettes die we eerder al eens maakten, is het eigenlijk niet nodig het soesje te vullen, je kan ze prima eten zoals ze zijn. Zorg dat het beslag goed gekruid is en je een smaakvolle kaas gebruikt. Ik heb gekozen voor een Spaanse manchego, die ik fijngeraspt heb. De soesjes kan je koud serveren maar ik vind het wel leuk om ze even op te piepen in een warme oven.
Naar een recept van Gwenn's bakery.

Wat hebben we nodig:

  • 40 gr water
  • 40 gr melk
  • 30 gr boter, in blokjes gesneden
  • snuifje zout
  • 50 gr bloem
  • 100 gr ei, goed geklutst
  • 50 gr pittige kaas, vers geraspt
  • peper van de molen
  • enkele chilivlokjes of Aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de melk, de boter en het zout in een steelpannetje en breng dat aan de kook.
  • Van zodra het kookt, neem je het pannetje van het vuur en voeg je de bloem in 1x toe. 
  • Klop meteen de bloem met een houten lepel door het vocht.
  • Blijf goed kloppen tot je een samenhangend beslag krijgt.
  • Zet het pannetje terug op het vuur en blijf goed roeren, tot er een "film" op de bodem van de pan achterblijft en het beslag een bal gaat vormen.
  • Zet de pan van het vuur en voeg een deel van het ei toe. Klop goed tot alle ei opgenomen is. Het beslag zal zich scheiden, maar dat komt weer goed na het mengen.
  • Voeg extra ei toe en klop verder tot een homogeen beslag. Doe ook de rest van het ei erbij en klop opnieuw goed door.
  • Strooi 45 gr van de kaas op het beslag en roer het er door heen.
  • Kruid met peper van de molen en chilivlokjes of Aleppo peper.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Zet een ingevette bakplaat klaar met daarop bakpapier (of gebruik een silicone macaronmatje, zo heb je meteen al cirkels waarop je kan spuiten). 
  • Breng het beslag over in een spuitzak met een rond spuitmondje. 
  • Spuit 10 gelijke hoopjes beslag.
  • Maak je wijsvinger nat en duw rechtopstaande stukjes glad.
  • Strooi de rest van de geraspte kaas over de soesjes en bestrooi ook nog met wat extra Aleppo peper.
  • Zet de bakplaat in de hete oven en draai meteen de oven helemaal uit.
  • Laat de soesjes 18 min in de oven staan.
  • Leg de oven weer aan, op 160°C.
  • Bak de soesjes nu 25 min of tot ze goudbruin en knapperig zijn en licht aanvoelen. Het zal nu ook heerlijk ruiken in de keuken!
  • Laat de soesjes afkoelen op de bakplaat op een rooster.

TIP:

Ook leuk als je de soesjes, net voor ze de oven ingaan, bestrooit met geraspte kaas en bv zwarte sesamzaadjes.
Ik heb een deel van de soesjes gevuld met gecaramelliseerde blokjes peer, geroosterde walnoot en daarover een blue cheese dressing. Schil een peer en snij de peer in blokjes. Bak de blokjes peer in een pannetje met wat boter en suiker. 

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties