Sweet Mama pompoen met fregola en champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik met mijn dochter ging lunchen bij Alberte in Gent, kregen we onder andere deze heerlijke pompoen te eten: Sweet Dumpling! Ik kon hem nergens vinden, waar ik ook zocht. Maar toen ik mijn boodschappen aan het uitzoeken was op de Crisp app, zag ik daar plots een Sweet Mama pompoen en die leek verdacht veel op de Sweet Dumpling pompoen die ik al enkele maanden zocht. Hup, in mijn winkelkarretje! Wat een schattige pompoen is het toch! Donkergroen is de schil en het vruchtvlees is contrasterend knaloranje. Hij zag er de perfecte pompoen uit om op te vullen. En dat gaan we vandaag dan ook doen.

Wat hebben we nodig:

  • 1 Sweet Mama pompoen, gewassen
  • olijfolie
  • zout
  • 200 gr fregola
  • bouillon
  • 140 gr gemengde champignons, schoongemaakt en kleiner gesneden
  • peper van de molen
  • enkele takjes thijm, gerist
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 30 ml witte wijn
  • 20 gr walnoten, geroosterd in een droog pannetje en gehakt
  • 20 gr pompoenpitten, geroosterd in een droog pannetje
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
  • Snij de pompoen horizontaal door en verwijder de pitten met een lepel.
  • Wrijf het vruchtvlees in met wat olijfolie en kruid met zout.
  • Rooster de pompoen 30 - 45 min in de oven of tot je er met een vork makkelijk door kan
  • Ondertussen kook je de fregola in de bouillon tot hij gaar is. Giet de fregola af.
  • Zet de fregola even aan de kant.
  • In een pan verwarm je wat olijfolie met een klontje boter.
  • Voeg de champignons toe. Schep goed om. Kruid met zout. Schep om en laat ze nu onaangeroerd bruin bakken.
  • Kruid met peper en thijm.
  • Schep de champignons in een kommetje.
  • Bak de uisnippers glazig in dezelfde pan, kruid ze met zout en voeg de knoflook toe. Laat die even meegaren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Blus met de wijn en laat die praktisch wegkoken.
  • Meng de fregola met de champignons, uien en walnoten en warm goed door.
  • Roer de peterselie door de fregola.
  • Verfris met citroensap en kruid af met Aleppo peper.
  • Schep de vulling in de gare pompoenhelften en serveer.

TIP:

Was de pitten van de pompoen en zorg dat er geen vruchtvlees meer aan hangt. Pel het witte vliesje weg en laat de pitten goed drogen, op de verwarming bijvoorbeeld. Bewaar ze donker. Kweek je eigen Sweet Mama pompoen.
Deze pompoensoort komt oorspronkelijk uit Japan maar wordt nu ook in Nederland gekweekt.


Reacties