Bakplaatje lekkers

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe lekker was dit bakplaatje lekkers! Ik had net mijn kast uitgeruimd en mijn oog viel op mijn laatste Emile Henry aankoop: de focaccia pan. Je kan het vergelijken met een bakplaat maar dan met hoge randen. Ideaal voor het recept dat ik onderweg naar huis in mijn hoofd had! Maakt niet uit welke bakplaat je gebruikt, als ze maar opstaande randen heeft. Verwarm de bakplaat mee in de oven tijdens het voorverwarmen en voorzie ze van een ruime hoeveelheid ganzenvet (of olijfolie, jij bent de baas - ganzenvet om aardappelen in te roosteren is ..ooooh). 

Wat hebben we nodig:

  • 60 gr ganzenvet
  • 4 aardappelen, geschild, in stukken gesneden en gekookt (mogen koud zijn)
  • 2 uien, gepeld en in repen gesneden
  • 1/2 rode paprika, in stukken gesneden
  • 1/2 groene paprika, in stukken gesneden
  • 1/2 gele paprika, in stukken gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • aardappelkruiden
  • 3 kielbasa (Poolse worsten) (of rookworsten)

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de oven op 220°C en warm je bakplaat met het ganzenvet (of de olie) mee op.
  • Schud de gekookte aardappelen in een vergiet, zodat ze zo ruw mogelijk zijn. Hoe ruwer de randjes, hoe knapperiger de aardappelen.
  • Doe de aardappelen met de uien en paprika's in een kom. Meng met je handen.
  • Kruid met peper, zout en aardappelkruiden.
  • Open voorzichtig de oven (de rook van de vetstof kan behoorlijk prikkelen) en haal de bakplaat rustig uit de oven met ovenwanten. Wees voorzichtig met de hete vetstof!
  • Zet de bakplaat op een rooster of houten plank.
  • Verdeel de mengeling van aardappelen en groenten over de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat voor 30 min in de oven.
  • Ondertussen snij je de worsten in, zoals je dat doet met hasselback aardappelen: je snijdt ze net niet door.
  • Haal de bakplaat opnieuw uit de oven en draai de aardappelen en groentjes even om, zodat de andere kant ook kan kleuren.
  • Schik de worsten tussen de aardappelen en schuif de bakplaat weer de oven in, voor nog 20 min.

TIP:

Laat de bakplaat even staan voor je begint te eten. Alles is bloedheet!


Reacties