Koolrolletjes met champignonsaus

Foto Cathy Van de Moortele

De tijd van de kolen is weer aangebroken: rode kool, witte kool, savooi... Hou je van kolen of ben je eerder een zomergroentepersoon? Mijn man is alvast dol op deze winterkost. Hij houdt van spruitjes en witlof en hutspot met een hammetje. 
Alhoewel ik voornamelijk liefhebber ben van rode kool met appeltjes, kan ik ook wel genieten van een salade van geraspte witte en/of rode kool. Savooi is normaal gezien niet aan mij besteed.. maar de koolbladeren zien er zo prachtig uit met die tekeningen, dat ik mij er over gezet heb en nu kan genieten van deze rolletjes!
Tijdens onze vakantie in Krakau, gingen we op zoek naar een restaurant waar we deze golabki konden krijgen. Allicht doordat we het woord niet konden uitspreken, vonden we niet meteen wat we zochten... Maar kijk, uiteindelijk vonden we toch een milkbar, zo'n typisch Poolse cafetaria met zelfbediening, waar ook golabki (je spreekt het uit als: golompki) op het menu stond. Niet de versie met tomatensaus, maar wel met een romige champignonsaus. In de gehaktvulling kan je boekweit stoppen of een ander graan, maar wij houden het hier op rijst. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 savooi
  • boter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 100 gr rijst, half gegaard en afgekoeld
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 l bouillon, heet
  • 20 gr gedroogde champignons, geweekt in 150 ml heel warm water
  • boerenboter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 150 gr boschampignons, schoongemaakt en gehakt
  • enkele takjes thijm, gerist
  • peper van de molen
  • zout
  • 500 ml bouillon
  • 250 ml room
  • 15 gr maïzena
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de kern uit de savooi.
  • Zet een grote ketel met water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Laat de kool erin zakken, met de holte naar beneden.
  • Na enkele minuten kan je de eerste bladeren er al af halen. Ze moeten niet gaar zijn, alleen wat zachter, zodat ze makkelijker op te rollen zijn.
  • Ga door tot alle bladeren losgemaakt zijn.

Foto Cathy Van de Moortele

  • Leg nu een savooiblad voor je, met de bolle kant naar boven. Neem een aardappelmesje en leg dat plat op de nerf. Snij zo de nerf er af, zonder het blad te beschadigen.

Foto Cathy Van de Moortele

  • Laat wat boter smelten en fruit de uisnippers. Ze mogen lichtjes kleuren. Kruid met peper en zout.
  • Doe het gehakt in een kom en meng het met de uitje en de halfgare rijst.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een grote ovenschaal en bekleed de bodem met enkele koolbladeren. Dit vormt de basis waar de rolletjes op komen te liggen. Ze zorgen er voor dat de rolletjes niet aan de bodem blijven kleven.
  • Leg een koolblad voor je, op de bolle kant, zodat je een soort schelpvorm hebt.

Foto Cathy Van de Moortele

  • Leg een deel van het gehakt op het blad en vouw de onderkant over de vulling. Vouw nu de randen naar binnen en rol verder op.
  • Leg alle rolletjes mooi naast elkaar op de koolbladeren in de schaal.

Foto Cathy Van de Moortele

  • Giet hete bouillon over de rolletjes tot ze bijna bedekt zijn.
  • Dek af met nog extra koolbladeren, zodat de rolletjes niet verbranden.

Foto Cathy Van de Moortele

  • Schuif de rolletjes voor een uurtje in de oven.
  • Ondertussen maak je de saus klaar: laat de gedroogde champignons uitlekken in een zeefje en bewaar het weekvocht. Hak de champignons.
  • laat een flinke klont boter goed warm worden in een brede pan.
  • Fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg zowel de geweekte champignons als de boschampignons toe aan de uitjes en bak ze een 8-tal min mee.
  • Kruid met peper, zout en thijm.
  • Voeg de bouillon toe (gebruik het weekvocht van de champignons en voeg bouillon toe tot je aan 500 ml vocht komt) en warm goed door.
  • Laat de champignons zo'n 15 min garen.
  • Voeg de room toe en warm goed door.
  • Klop de maïzena los in wat koud water en voeg het toe aan de saus.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Werk af met peterselie.
  • Haal de rolletjes uit de oven en verwijder de topbladeren.
  • Schep de rolletjes op de borden en serveer de saus erbij.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Ik hou altijd een paar klaargemaakte koolrolletjes apart, om ze koud te eten met een beetje mosterd.
Met dank aan supermarkt Bel-Pol uit Maldegem, voor het Poolse prachtige kommetje!


Reacties