Zweedse kaneelbroodjes met kardemom

Foto Cathy Van de Moortele

Kaneel én kardemom, twee specerijen die je doen denken aan warmte, kerst, kerstmarkten,... Deze broodjes maak je thuis gewoon zelf en geef toe: hoe feestelijk zien ze er uit? Je eet ze best op de dag zelf. Is dat niet mogelijk, verpak ze dan in een gesloten plastic zak en warm ze kort (30 sec) weer op in de microgolf. Dit recept is goed voor 5 broodjes, maar verdubbel gerust het recept als je er meer wilt.

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml melk, lauwwarm
  • 60 ml water, lauwwarm
  • 30 gr boter, zacht maar niet gesmolten
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 5 gr verse gist
  • 200 gr patisseriebloem
  • 3 gr zout
  • 30 gr boter, zacht maar niet gesmolten
  • 45 gr donkerbruine suiker
  • snuif kaneel
  • snuif kardemom
  • beetje room 
  • parelsuiker (of kristalsuiker) voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de melk met het water, de boter, de suiker en de gist in de kom van de Kenwood en laat het papje even staan.
  • Doe de bloem en het zout bij de natte ingrediënten en laat de Kenwood het deeg kneden tot je een homogeen deeg hebt.
  • Bol het deeg op en plat het een beetje af tot je een schijf hebt.
  • Laat het deeg 30 min rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lange rechthoek.
  • Verdeel het deeg visueel in drie: smeer deel 1 en deel 2 in met de boter Op deel 3 doe je niets.
  • Meng de suiker met de kruiden en verdeel dit over de boter. Op deel 3 doe je niets.
  • Vouw deel 3 over deel 2 en druk lichtjes aan. Vouw dit geheel nu over deel 1, zodat er geen vulling meer te zien is.
  • Rol het deeg wat langer en breder uit.
  • Snij 5 gelijke repen van het deeg.
  • Snij elke reep nog eens door en vlecht telkens 2 reepjes deeg rond elkaar.
  • Rol ze op zoals een slakkenhuis (niet strak oprollen, zodat er ruimte is om elke reep mooi te laten rijzen) en vouw het uiteinde onder het slakkenhuis. 
  • Leg de 5 broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek af met plastic.
  • Laat de broodjes 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 215°C.
  • Bestrijk de broodjes met wat room en bestrooi ze met parelsuiker.
  • Bak de broodjes 14 min of tot ze mooi gekleurd maar nog zacht zijn. Hoe langer je ze bakt, hoe harder ze worden. Je wilt ze mooi zacht.
  • Laat de broodjes even afkoelen en geniet!

TIP:

Strijk de broodjes meteen na het bakken in met wat boter om ze zacht te houden of met suikerwater (1 deel suiker opkoken met 1 deel water) om ze te laten blinken en nog wat zoeter te maken.
Ik heb deze broodjes vegan gemaakt, door vegan boter, melk en room te gebruiken.

Reacties