Risotto met gedroogde champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Zo'n kom smeuïge, romige risotto met gedroogde champignons, zit boordevol smaak. Ik heb nu meerdere pakjes (elk 20 gr) gedroogde champignons in de kast liggen en wees gerust dat ze goed gebruikt worden. Je weekt de champignons in heel warm (niet kokend) water en beste vrienden: dat weekvocht gooi je niet weg maar gebruik je als smaakmaker in soepen, bouillons, ... Vandaag gebruiken we dat weekvocht voor onze bouillon waarmee we de rijst bevochtigen. Alleen maar extra smaak!

Wat hebben we nodig:

  • 20 gr gedroogde champignons (ik heb een bosmengeling gekozen)
  • olijfolie
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 150 gr risotto rijst
  • 50 ml witte wijn
  • enkele takjes thijm, gerist
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 l bouillon met weekvocht van de champignons
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 15 gr boerenboter
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 eetlepel Poolse graantjesmosterd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet 500 ml water op het vuur en laat dat heel warm worden. 
  • Leg de gedroogde champignon in het warme water en laat ze 15 min weken.
  • Zeef de champignons, verwijder onzuiverheden en hak de zwammen fijn. Er mogen hier en daar nog wat grotere stukken in zitten.
  • Je kan het weekvocht nog eens door een filter gieten, om zeker te zijn dat er geen zand meer in zit.
  • Leg het vocht aan met water tot je ongeveer 1 l vloeistof hebt en hou die goed warm.
  • In een pot laat je wat olijfolie goed warm worden.
  • Fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg de rijst toe en roer goed om, zodat elke rijstkorrel wat vet krijgt.
  • Voeg de gehakte champignons toe en roer goed om. Laat ze even meebakken.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de thijm toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg 1 pollepel bouillon toe en laat de rijst de bouillon helemaal opnemen voor je meer bouillon toevoegt.
  • Roer af en toe zodat de risotto niet aanbakt.
  • Ga zo verder tot de bouillon op is of tot de rijst gaar en romig is.
  • Meng de peterselie, boter en kaas door de risotto.
  • Schep ook een deel van de mosterd door de risotto en check of er nog moet bijgekruid worden.
  • Verdeel de risotto over 2 diepe kommen en werk af met extra graantjesmosterd.

TIP:

In een risotto hoort geen room thuis.

Reacties