Mechelse koekoek met kruidenboter


Foto Cathy Van de Moortele

In het online winkelkarretje van Crisp uw online versmarkt voor elke dag, had ik ook een Mechelse koekoek van 1.450 kg gelegd. Ik vind dit een zeer smaakvolle, Belgische kip, die 100% plantaardig graanvoer krijgt, met daarbovenop boekweit en melkpoeder. Dat resulteert in mals en sappig vlees. Deze kippen scharrelen rond in de Mechelse Koekoekstallen met buitenloop en krijgen voldoende daglicht.
Om het nog lekkerder te maken, heb ik tussen vel en vlees kruidenboter verstopt. In de buikholte ook nog aromaten en dan rustig in de oven laten garen. Neem er je tijd voor: haast en spoed is zelden goed.
Ik noem hem: mijn kippenpot, deze keramiek pot van Emile Henry. Hij komt met een deksel, waardoor de sappen mooi in de pot blijven en je oven spatvrij blijft. Twee keer gewonnen dus!

Wat hebben we nodig:
  • 1 Mechelse koekoek, drooggedept met keukenpapier
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele takken verse peterselie of dragon
  • 1/2 ui met schil
  • 1/2 citroen
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 75 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • groene kruiden, gesnipperd (peterselie, dragon, bieslook, koriander, ... of wat jij maar lekker vindt)
  • kippenkruiden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet je braadpan (met deksel) klaar.
  • Zet de kip rechtop, met de opening naar boven.
  • Kruid de binnenkant van de kip flink met peper en zout.
  • Stop er enkele gekneusde peterseliestelen in, samen met de halve ui en citroen en de knoflook.
  • Sluit de opening met een tandenstoker.
  • Plet de boter met een vork tot ze romig is en voeg er dan de verse kruiden, peper en zout aan toe.
  • Met je vingers maak je een holte tussen vel en vlees op de kipfilets. Je kan ook de steel van een houten lepel gebruiken.
  • Stop kruidenboter in de holtes aan beide zijden en masseer het vel zodat de boter zich goed kan verdelen.
  • Smeer de kip in met de rest van de boter.
  • Kruid de kip rondom rond met kippenkruiden.
  • Leg de kip in de braadpan en zet ze 10 min in de hete oven zonder deksel.
  • Zet daarna het deksel op de pan, verminder de temperatuur naar 200°C en bak ze 30 min.
  • Verminder de temperatuur naar 180° en laat de kip verder garen.
  • Aroseer de kip af en toe met de braadsappen. 
  • Laat de kip even rusten onder aluminiumfolie voor je ze aansnijdt.
  • De kip is klaar wanneer de billen er makkelijk af komen en de sappen uit de kippenbillen helder zijn.
TIP:

Deze kip heeft toch zeker 1.5u in de oven gezeten. Elke oven en kip is anders. Je zal meer of minder tijd nodig hebben, afhankelijk van je oven en het gewicht van de kip.

Reacties