Chouquettes

Foto Cathy Van de Moortele

Soesjes kennen we allemaal, maar kennen jullie ook de chouquettes? Het woord lijkt er wel een beetje op en ze worden ook gemaakt van soezendeeg, maar ze worden niet gevuld. Net voor ze de oven in gaan, bestrooien we de chouquettes met speciale, fijne parelsuiker. Ik maakte ze al eens eerder en vond ze ook heel erg lekker!
Zorg dat je het beslag nog even doorgaart na het toevoegen van de bloem, zodat de soesjes mooi rijzen tijdens het bakken. 
Open de ovendeur NIET voor het einde van de baktijd. Je zal het ruiken wanneer de chouquettes klaar zijn en ze zullen mooi gekleurd en vast zijn.
Chef patissier Adrien Tournier maakte deze chouqettes en deelde zijn recept op Instagram. Heel fijn om ze thuis ook zelf te maken (en op te eten...).

Wat hebben we nodig:

  • 75 gr boerenboter
  • 75 gr melk
  • 75 gr water
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 5 gr zout
  • 75 gr patisseriebloem
  • 110 gr ei, goed losgeklopt
  • 10 gr melk
  • parelsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C. Zet een bakplaat met siliconematje klaar.
  • Zet een spuitzak met rond spuitmondje klaar in een mengbeker.
  • Doe de boter met de melk, het water, de suiker en het zout in een steelpannetje en verwarm alles samen op het vuur.
  • Van zodra de melk begint te koken, voeg je de bloem in 1x toe.
  • Roer heel snel met een houten lepel of spatel tot alle bloem een geworden is met de natte ingrediënten.
  • Blijf goed roeren en mengen gedurende enkele minuten op het vuur, zodat de bloem "gebakken" wordt.
  • Breng het beslag over in de kom van de Kenwood. Bevestig de K-haak en laat de Kenwood op lage snelheid het beslag mengen.
  • Voeg het losgeklopte ei in 3x toe en meng heel goed na elke toevoeging.
  • Na het laatste ei voeg je ook nog 10 gr extra melk toe.
  • Laat het beslag even afkoelen en breng het daarna over in de spuitzak.
  • Spuit gelijke rondjes beslag op de bakmat. Laat voldoende plaats tussen, want de soesjes rijzen flink.
  • Zet een potje koud water naast je. Doop je wijsvinger in het water en effen de bovenkanten van de soesjes, zodat alles mooi rond is.
  • Strooi voldoende parelsuiker over de hele lading soesjes. Hou de bakplaat nu schuin en laat de parelsuiker die niet bleef plakken aan de soesjes, eraf glijden. Recupereer de suiker voor een volgende keer.
  • Bak de soesjes ongeveer 30 min.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

TIP:

Chouqettes zijn op hun best kort nadat ze uit de oven gekomen zijn. 
Deze soesjes worden normaal niet gevuld, maar wie houdt je tegen?

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties