Brusselse wafels

Foto Cathy Van de Moortele

Eén van onze Belgische toppers: de Brusselse wafel! De Brusselse wafel hoort luchtig en krokant te zijn en wordt gebakken in een wafelijzer met mal 4x6, zodat je de gekende grote uitsparingen hebt in de wafel, waar je vers fruit, boter en/of slagroom kan in doen. De geur van Brusselse wafels is iets waar je niet kan aan weerstaan. Geniet en laat ze niet afkoelen! Net uit het wafelijzer zijn ze op hun best.

Wat hebben we nodig:

  • 20 gr verse gist
  • 200 ml melk, lauwwarm
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 200 ml spuitwater
  • snuifje zout
  • 4 eieren, gesplitst
  • 125 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de gist in een kommetje en giet er de 1/4 van de melk bij.
  • Laat het papje even staan zodat de gist zijn werk kan doen.
  • Doe de bloem in een kom en maak een holte in het midden.
  • Giet het gistpapje in de holte die je net gemaakt hebt, doe er nu ook de rest van de melk en het spuitwater bij.
  • Mix tot een homogeen beslag.
  • Voeg het zout toe, de eierdooiers en de gesmolten boter en mix opnieuw glad.
  • Klop de eiwitten goed op en meng ze voorzichtig door het beslag tot er geen wit meer te zien is.
  • Giet het beslag in een maatbeker met schenktuitje.
  • Dek het beslag af en laat het 30 min rusten.
  • Verwarm het wafelijzer voor op een hoge stand (bij mijn Frifri gebruik ik stand 7 van 8 standen).
  • Giet het beslag in de vorm, te beginnen bovenaan en zo naar beneden toe. Zorg dat de hele mal bedekt is met beslag.
  • Sluit het wafelijzer, draai het meteen om en laat de wafel 3 min bakken.
  • Draai het wafelijzer weer om en bak de wafel nog 3 min.
  • Serveer meteen.

TIP:

Dit is een recept van Fritel. Zij gebruiken de hoogste stand op hun wafelijzer.
De mal 4x6 is ook de mal die je gebruikt om Luikse suikerwafels te bakken.
Bak je liever hartjeswafels? Ook die mal kan je gebruiken met dit wafelijzer.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties