Poolse pulpety meatballs

Foto Cathy Van de Moortele

Op onze laatste dag in Krakau, gingen we nog snel een hap halen bij milkbar Marco in de straat waar we logeerden. Milkbars stammen uit de tijd van het communisme. Het waren destijds kleine cafetaria's waar je goedkoop kon eten. Vaak is het self-service, waarbij je gaat bestellen aan de bar, aan de hand van wat er die dag op de kaart staat. Je hebt vaak keuze tussen 10 gerechten (maar die gerechten zie je ook wel elke dag terug) en dan enkele bijgerechten. Op de toog zie je een soort rillette staan, met stukjes brood en sowieso grote open bokalen vol opgelegde augurken. De porties zijn groot, lekker bereid en goed gekruid. Voor ongeveer 6 euro heb je een drankje dat klaar staat, een soep en hoofdgerecht of een hoofdgerecht en dessert. Het enige gerecht waaruit we konden afleiden wat het was, waren de gehaktballen, omdat ik in pulpety het Italiaans polpette herkende. Een goeie keuze, zo bleek, want we waren er allebei heel blij mee. De meatballs werden geserveerd met rijst maar ik heb gekozen om er gekookte aardappelen en gestoofde worteltjes bij te serveren. Je prakt de aardappelen in de saus van de gehaktballetjes en... je snapt het al... Laten we er aan beginnen.

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr boter
  • 100 gr ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 1 kg gemengd gehakt (varken/kalf)
  • 1 ei
  • 70 gr paneermeel
  • bladpeterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 l runderbouillon
  • enkele peterseliestelen
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 2 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 15 gr gedroogde champignons
  • 180 ml water, koud
  • 30 gr maïzena
  • verse dille

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de boter smelten in een antikleefpan.
  • Fruit de uitjes glazig en voeg de knoflook toe. Laat alles op een zacht vuurtje lichtjes kleuren.
  • Kruid met zout.
  • Zet de uitjes apart om af te koelen.
  • Doe het gehakt in een kom. 
  • Voeg het ei, het paneermeel en de peterselie toe.
  • Voeg de afgekoelde uitjes toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet een grote pot op het vuur met de bouillon.
  • Voeg de peterseliestelen, peperkorrels, jeneverbessen, kruidnagels, laurier en gedroogde champignons toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en zet hem daarna op een laag vuurtje.
  • Zet een kommetje koud water bij je.
  • Verdeel het gehakt in 45 porties.
  • Maak je handen nat en kneed wat van het water in elk balletje gehakt. Draai ze mooi glad tussen je handen.
  • Leg de balletjes in het water en zorg dat het water niet te warm is. De balletjes moeten heel zachtjes garen, zodat ze niet taai worden of openbarsten.
  • Laat de balletjes zo'n 15 - 20 min garen. Snij er eentje open om te kijken of de binnenkant gaar is.
  • Haal de balletjes uit het water en leg ze op een bord.
  • Hang een metalen zeef boven een kookpot en zeef de bouillon. Gooi de aromaten weg.
  • Zet de bouillon weer op het vuur en breng hem aan de kook.
  • Breek de maïzena in het koude water en meng goed met een garde, zodat er geen klontertjes in zitten.
  • Giet dit maïzenapapje in de kokende bouillon en laat de saus indikken.
  • Eens de saus dik is, verlaag je weer het vuur en voeg je de balletjes weer toe.
  • Warm nog even goed door.
  • Werk af met verse dille.

TIP:

Je kan de gare balletjes ook invriezen en dan een andere keer de saus maken. Zo heb je altijd weer wat lekkers op voorraad.
Let op met bouillon die je maakt van bouillonblokjes: de bouillon is veel zouter dan zelfgemaakte bouillon. Proef of het nodig is om nog zout toe te voegen.
Een Poolse milkbar is een soort cafeteria met zelfbediening, waar je voor weinig geld een vers klaargemaakte maaltijd kan krijgen. We hebben in Krakau twee milkbars bezocht (zonder dat we op dat moment wisten dat het een milkbar was) en we waren aangenaam verrast door de eenvoudige maar lekkere maaltijd. Je doet zelf je bestelling aan de toog (dat kan nogal een avontuur zijn als je geen Pools begrijpt of spreekt), je krijgt een nummertje mee dat achteraf wordt afgeroepen (again, in het Pools) waarna je je maaltijd kan ophalen. Na het eten ruim je je eigen bord af.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties