Pruimenplaatkoek

Foto Cathy Van de Moortele

Het is pruimenseizoen! Heb je ze al zien blinken bij de groenteboer? Ik had paarse en gele pruimen mee gebracht van mijn wekelijkse boodschappentoer. Net niet genoeg paarse voor mijn plaatkoek, maar dat heb ik opgelost door de gele pruimen te gebruiken. Iets minder kleur in het eindresultaat, maar de smaak was net zo goed!
Dit is een recept voor een grote groep. Ik denk richting 16 pers. Je kan uiteraard stukken van de plaatkoek invriezen en op een later moment serveren. Of je doet net zoals ik: je schenkt je plaatkoek aan de plaatselijke jeugdbeweging voor het dessertbuffet op hun spaghetti-avond.
Voor deze plaatkoek heb ik mijn Emile Henry focaccia vorm gebruikt, omwille van de hoge boorden. Maar elke rechthoekige vorm van 40 x 30 x 7cm is hier geschikt voor.
Schrik niet van de grote hoeveelheid gist in deze plaatkoek, je hebt het goed gelezen: 100 gr verse gist. We zijn niet gewend in België om gist toe te voegen aan dit soort gebak, heel vaak gebruiken we bakpoeder of zelfrijzende bloem. De gist proef je niet terug in de plaatkoek maar hij rijst wel bijzonder goed.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr verse gist
  • 250 ml lauwwarme melk (niet heet)
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 560 gr patisseriebloem
  • 145 gr fijne griessuiker
  • 15 gr vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 250 ml boter, gesmolten en afgekoeld
  • 8 pruimen, schoongemaakt, gehalveerd en ontpit
  • 100 gr patisseriebloem
  • 145 gr fijne griessuiker
  • 70 gr boter, ijskoud en in kleine blokjes gesneden
  • bloemsuiker voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de gist in een maatbeker.
  • Voeg de lauwwarme melk toe en klop goed met een garde tot de gist volledig is opgelost.
  • Klop nu de eieren door het gistpapje en voeg ook een lepel van de bloem toe.
  • Laat het papje nu staan tot het in volume verdubbeld is en heel veel belletjes vertoont.
  • In de kom van de Kenwood doe je de bloem met de twee soorten suiker en het snuifje zout.
  • Giet het gistmengsel bij de droge ingrediënten en gebruik de K-klopper om het te mengen.
  • Voeg de boter geleidelijk aan toe.
  • Vet de vorm goed in (of gebruik bakpapier) en giet er het beslag in.
  • Dek af met een grote ingevette plastiek.
  • Laat de plaatkoek 40 min rijzen of tot hij net boven de vorm uit komt.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de halve pruimen op het deeg (opening naar boven) en druk ze er een heel klein beetje in.
  • Maak een crumble: met je handen meng je de bloem luchtig met de suiker en de blokjes boter. Wrijf alles door je handen zonder te kneden. 
  • Strooi deze crumble over de pruimen.
  • Dek opnieuw af met het plastiek en laat de koek nog 20 min rijzen.
  • Bak de plaatkoek 50 - 60 min of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
  • Laat de koek volledig afkoelen in de vorm en snij hem dan in vierkanten waarbij je telkens 1 halve pruim per portie hebt.
  • Bestuif de plaatkoek met bloemsuiker en serveer met vers geklopte slagroom.

TIP:

Dit is een goed basisrecept dat je ook kan gebruiken met ander fruit.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties