Zapiekanka

Foto Cathy Van de Moortele

Er wordt wel eens gezegd dat Zapiekanka de Poolse versie is van een Amerikaanse pizza, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens. Dit streetfood broodje is een Poolse lekkernij die je moet geproefd hebben. Toen het communisme in Polen nog volop aanwezig was en Amerikaanse streetfood niet mogelijk was, bedachten de Polen hun eigen snelle hap. Het open broodje, dat oorspronkelijk belegd werd met gebakken champignons en gesmolten kaas, werd op luid applaus onthaald. Ondertussen zijn er wel meer dan 20 varianten op het oorspronkelijk recept. Wat je er ook van maakt: geniet er van en stoor je niet aan de toppings die langs je kin naar beneden druppen.
In de vriesafdeling van de Poolse supermarkten in België, vind je ook heel wat zapiekanki, die je thuis kan afbakken, maar geef toe: niets is lekkerder dan wat je zelf met liefde maakt.






Foto Cathy Van de Moortele





https://kokenenhogehakken.blogspot.com/2016/05/pain-viennois.html



voorbeelden van toppings

gebakken champignons met ui, gesmolten kaas, ketchup, bieslook

Reacties