Carpaccio van rode bietjes & gerijpte geitenkaas

Foto Cathy Van de Moortele

Dit lijkt me echt een feestelijk voorgerecht. Ik hou van rode bietjes. Ik roosterde eerder deze week enkele rode bietjes (je kan ze ook koken of gekookte rode bietjes kopen), zonder dat ik al wist wat ik er mee zou gaan doen. Ik had de bietjes na het afkoelen, vacuĂĽm getrokken zodat ik ze nog een tijdje in de koelkast kon bewaren. Op die manier had ik tijd om te bedenken wat ik er mee zou gaan doen.
Bij mijn groenteboer kocht ik een bakje postelein, het ziet er al prachtig uit met die delicate lange steeltjes en dat prachtig gevormde blaadje. Lekker pittig ook! Van bij de slager had ik enkele plakken gerijpte geitenkaas van een bûche mee gebracht en er was nog wat over. De combi rode biet/geitenkaas is geen geheim, die doen het gewoon heel goed samen. Wat denk je, iets voor de feestdagen?
Kleine nota: zorg dat je plastic handschoenen en een oude snijplank in huis hebt en wees voorzichtig met rode biet op natuursteen.
Bij dit recept komen geen hoeveelheden, zodat je zelf kan bepalen hoeveel plakjes biet en kruimels kaas jij als voorgerecht wilt. 

Wat hebben we nodig:

  • sjalot, gepeld
  • gare rode bietjes
  • peper van de molen
  • zout
  • bĂĽche gerijpte geitenkaas
  • pompoenpitjes, geroosterd in een droog pannetje
  • postelein, gewassen en voorzichtig gedroogd
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • zoetmiddel (honing, suiker, ahornsiroop, vloeibare Natrena,...)
  • Poolse graantjesmosterd "musztarda francuska"                             

Hoe gaan we te werk:

  • Gebruik een mandoline om de sjalot in heel fijne ringetjes te schaven. Zet ze apart.
  • Schaaf dunne plakken ( = carpaccio) van de rode bietjes. Optioneel: gebruik een ronde uitsteker om gelijke rondjes van de plakken te maken.
  • Schik de bietjes in een mooi patroon op het bord.
  • Kruid de bietjes met peper en zout.
  • Verkruimel de geitenkaas over de bietjes en strooi er de ringetjes sjalot en de pompoenpitjes over.
  • Werk af met postelein.
  • Maak een dressing van 3 delen olijfolie, 1 deel witte wijnazijn, een klein beetje zoetmiddel en een lepeltje Poolse graantjesmosterd.
  • Schep de dressing met een lepeltje over de carpaccio.
  • Serveer meteen.

TIP:

De Poolse graantjesmosterd is een mengeling van kleurrijke mosterdzaadjes, opgelegd in wijnazijn. Heel decoratief en smaakvol!





Reacties