Geroosterde butternut op ricotta

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een feestelijk voorafje, te serveren met krokant gebakken stokbrood. Maak gebruik van seizoensgroenten en durf te experimenteren. Ik had een halve butternut over en besloot die te roosteren in de oven. Er stond nog een ongeopend bakje ricotta in de koelkast, die eigenlijk al een week over zijn houdbaarheidsdatum heen was. Ik trok voorzichtig de folie van het bakje, snuffelde en proefde en keurde het goed. Deze ricotta kon nog prima dienen voor wat ik voor ogen had. Een fijn gerechtje voor bij het aperitief of voor een food sharing moment. Zorg voor krokant stokbrood (ik vind het altijd leuk om de plakken stokbrood nog even te besprenkelen met wat olijfolie en kort onder de grill te schuiven) en een glaasje erbij, de rest komt vanzelf.

Wat hebben we nodig:

  • 1/2 butternut (neem de helft waar de pitten in zitten), gehalveerd en geschild
  • 35 gr boerenboter
  • 15 ml olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 10 gr vloeibare honing
  • 6 salieblaadjes, in reepjes gesneden
  • enkele chilivlokjes
  • 1/2 bol knoflook, niet gepeld of losgemaakt
  • 1 bakje ricotta
  • sap van 1/4 citroen
  • 25 gr boter
  • 6 kleine blaadjes salie
  • Aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Zet een bakplaat klaar.
  • Snij de butternut in plakken, ze moeten er uit zien als halve manen. Leg de butternutschijven in een kom.
  • Smelt de boter met de olie. Kruid met peper en zout en voeg de honing, salie en chili toe.
  • Giet deze warme mengeling over de butternut en hussel alles goed door elkaar.
  • Snij de topjes van de knoflook zodat je de tenen ziet. Besprenkel met wat olie. Pak de knoflook in, in een velletje bakpapier en draai het goed dicht.
  • Leg de butternut op de bakplaat en giet de rest van de dressing uit de kom erover.
  • Zet de knoflook op de bakplaat bij de butternut.
  • Rooster de butternut 20 - 25 min of tot hij al dente is. Draai de butternut na 15 min om.
  • Klop de ricotta los in een kommetje, met een garde.
  • Kruid met citroensap, peper van de molen en zout.
  • Haal de knoflook uit het bakpapier en duw de tenen uit hun velletjes boven de ricotta. 
  • Meng de knoflook door de ricotta.
  • Schep de aangemaakte ricotta op een bord en gebruik de bolle kant  van een lepel om de ricotta een beetje open te smeren. 
  • Schik de plakken butternut mooi op de ricotta.
  • Schep de jus van de bakplaat over de butternut.
  • Laat de boter smelten in een klein pannetje en leg de salieblaadjes er in tot ze wat crispy worden.
  • Schik de salieblaadjes op de butternut.
  • Werk af met Aleppo peper.

TIP:

Ik zou dit ook lekker vinden bij een kom butternutsoep.




Reacties