Stempelkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Enige tijd terug had ik een soort koekjespers besteld vanuit het verre China. De bedoeling was om er mooncakes mee te maken. Alleen heb je daarvoor heel wat ingrediënten nodig die ik nog steeds niet in huis heb. Ik kwam de koekjespers weer tegen in mijn voorraadkast waar mijn bakmateriaal staat, ongebruikt, in het zakje. Ik moest ofwel op zoek naar de speciale ingrediënten of ik moest er iets anders mee gaan doen.
Stempelkoekjes. Met dit recept kan je ook een andere stempel gebruiken als je deze mooncake koekjespers niet hebt. 

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 50 gr bruine suiker
  • 25 gr ei (1/2 ei)
  • 150 gr patisseriebloem
  • 2 gr zout
  • 1 gr bakpoeder
  • merg van 1/2 vanillestokje
  • een snuif speculooskruiden of appeltaartkruiden

Hoe gaan we te werk:

  • Wrijf de boter romig met een silicone spatel in een kom.
  • Doe de suiker er bij en roer met de spatel beide ingrediënten verder tot een romig geheel.
  • Voeg het ei toe en roer ook dat er door.
  • Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder.
  • Roer het vanillemerg en de kruiden door de bloem met een garde.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng ze kort door elkaar.
  • Laat het beslag 1u afgedekt rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en zet een bakplaat met silicone matje klaar.
  • Kies de stempel die je wilt gebruiken voor de koekjes.
  • Rol 12 porties van zo'n 25 gr van het beslag.
  • Leg de balletjes deeg op de bakplaat met enige tussenruimte en druk er de stempel in.
  • Bak de koekjes 1+ - 17 min en laat ze dan op de bakplaat op een rooster 5 min rusten.
  • Schep de koekjes over op je rooster en laat ze helemaal afkoelen.

TIP:

Gebruik je de mooncake koekjespers? Bestuif de binnenkant en de mal dan lichtjes met bloem. Klop overtollige bloem weg. Leg een balletje deeg in de pers en duw het lichtjes aan. Zet de pers vlak op de bakplaat met silicone mat en druk de stamper naar beneden. Het koekje zal op de bakplaat liggen. De koekjes zijn hoger dan wat we van andere koekjes gewend zijn. Bestuif de pers elke keer weer met wat bloem voor je er deeg in aan brengt, anders zal het niet loskomen op de bakplaat en wordt het geknoei. Bij het pistool zitten 6 verschillende mallen waaruit je kan kiezen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties