Amandelwaaiertjes

Foto Cathy Van de Moortele

Amandelpoeder geeft net dat extraatje aan koekjes, dat "geheime" ingrediënt dat alles net iets beter maakt.
Deze koekjes zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Zorg dat je een blikken trommel in huis hebt, om ze in op te bergen. Als je de kans hebt om het deeg de avond voordien al te maken: doen! De koekjes zullen nog meer smaak hebben.
De koekjes zien er uit als het blad van de Japanse ginkgo, superleuk om te maken. Je kan ze ook gewoon laten zoals ze zijn of zelfs een totaal ander vormpje kiezen. Jij bent de chef, jij bent de baas. 

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr patisseriebloem
  • 50 gr amandelpoeder
  • 70 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 100 gr boerenboter, in kleine blokjes gesneden
  • zeste van 1/2 citroen
  • 2 eierdooiers

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met het amandelpoeder en de suiker in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de boter toe en meng kort met de K-klopper.
  • Meng de zeste onder het deeg en voeg de eierdooiers één voor één toe. Meng kort.
  • Vorm een schijf van het deeg, wikkel die in folie en laat ze een nachtje in de koelkast (of minstens 1u) rusten.
  • Bestuif je werkblad heel lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit.
  • Steek rondjes uit het deeg met een gekartelde, ronde uitsteker.
  • Snij elke cirkel in 4.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en zet ze 30 min in de koelkast, zodat ze mooi hun vorm blijven houden tijdens het bakken.
  • Na een half uur neem je de bakplaat uit de koelkast en nijp je het einde van de koekjes samen tot een soort staartje. Zet de koekjes terug in de koelkast voor nog een half uur.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de koekjes 10 - 12 min of tot de randjes net beginnen te kleuren.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

TIP:

Vervang de citroenzeste door het merg van 1/2 vanillestokje.
Zet je timer op 10 min en check de koekjes. Zijn ze nog veel te bleek, laat ze dan nog iets langer in de oven. Zorg dat ze niet te donker worden! De baktijd hangt af van de dikte van het deeg en van jouw oven. Hou ze dus goed in de gaten.

Reacties