Romige pappardelle met gebakken zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Net voor we op reis vertrokken naar Polen, was ik op zoek naar verborgen schatten in de vriezer en koelkast, zodat ik niet teveel meer in huis moest halen om nog iets op tafel te zetten.
Ik kwam een flink stuk zalm tegen (mercikes Vishandel Janssens uit Oostende voor jullie uitstekende producten) en ook enkele eieren van onze kippen. Pasta dus... wat een verrassing...

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei en 200 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 2 zalmfilets (met vel)
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 150 gr kerstomaatjes, in plakjes gesneden
  • 100 gr jonge spinazie, gewassen en in reepjes gesneden
  • 200 ml slagroom
  • sap van 1/2 citroen
  • roze peperbollen, geplet
  • Aleppo peper (pul biber)
  • enkele basilicumblaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de verse pasta volgens het recept. Rol het deeg uit tot lange lasagnevellen. 
  • Snij de vellen af op 30 cm en bestuif ze aan beide zijden met bloem. Wrijf de bloem open over de vellen.
  • Vouw boven- en onderkant van de pastavellen naar elkaar toe in het midden. Doe dat nogmaals en nogmaals.
  • Snij deze gevouwen pastavellen nu in repen van 2cm en schud ze los. Je pappardelle is klaar om gekookt te worden. Laat ze nog even drogen op een pastadroogrek.
  • Breng ondertussen al een pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Zet een pan op het vuur en laat ze goed warm worden.
  • Voeg wat olijfolie toe en warm die ook op.
  • Dep de zalm goed droog en bak hem krokant op de velkant. Reken hiervoor zo'n 4 min.
  • Draai hem om. Kruid met peper en zout en bak ook de andere kant.
  • Leg de zalm nu ook nog eens op beide zijkanten om die te laten kleuren.
  • Voeg wat olie toe aan een hapjespan en laat die goed opwarmen.
  • Fruit de sjalotsnippers glazig.
  • Voeg de kerstomaatjes toe en laat ze zacht worden.
  • Strooi de spinazie bij de tomaatjes, die zal snel slinken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Overgiet met de room en laat die goed doorwarmen.
  • Ondertussen kook je de pappardelle al dente.
  • Voeg de al dente gekookte pasta en een pollepel van het pastakookvocht toe aan de pan.
  • Warm nog eens goed door.
  • Verfris met citroensap.
  • Verdeel het gerecht over 2 diepe borden.
  • Werk af met geplette roze peperbollen, Aleppo peper en reepjes basilicum.
  • Serveer de zalm bij de pasta.

TIP:

Dit is zo'n à la minute gerechtje dat je best meteen eet.





Reacties