Suikerwafels

Foto Cathy Van de Moortele
Voor mij veel te zoet, maar de geur op het moment dat ze net uit het wafelijzer komen, is voor mij al meer dan genoeg. Ik zal zeker genoeg kandidaten vinden om ze alle 14 op te peuzelen. Net zoals je ze warm koopt op de kermis, deze Luikse suikerwafels.

Wat hebben we nodig:
  • 350 - 400 gr patisseriebloem 
  • 4 eierdooiers
  • 42 gr verse gist
  • 160 ml water, lauwwarm
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 25 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 250 gr parelsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 50°C.
  • Doe 350 gr bloem in de kom van de Kenwood en maak een putje in het midden.
  • Klop de dooiers los en giet ze in het putje van de bloem.
  • Los de gist op in het lauwwarme water en laat het papje even rusten.
  • Giet de gist bij de bloem en de dooiers en meng alles mooi door elkaar met de kneedhaak.
  • Voeg de boter, de suiker en het zout toe en meng alles samen tot een samenhangend deeg. Is het deeg nog veel te plakkerig, voeg dan een beetje extra bloem toe.
  • Giet de afgekoelde, gesmolten boter over de parelsuiker en meng alles goed door elkaar. Dit zal ervoor zorgen dat de parelsuiker mooi verdeeld raakt over het deeg.
  • Maak 14 gelijke porties en leg ze een uurtje te rijzen op een grote bakplaat met bakpapier in de lauwwarme oven (dek ze af met een handdoek).
  • Verwarm het wafelijzer met de mal voor Brusselse wafels (1 stuk met diepe insparingen) op stand 6 en vet de mal heel lichtjes in met wat olie of gesmolten boter.
  • Leg 1 portie deeg in het wafelijzer en sluit het deksel. Draai het wafelijzer om.
  • Bak de wafels goudbruin in 3 min.
  • Laat de suikerwafels afkoelen of doe zoals ik: zet er meteen je tanden in!
TIP:

Warm de wafels nog even op in de microgolf gedurende 30 sec om ze weer helemaal top te maken.
Je kan ook een iets kleinere mal in 2 delen gebruiken, zolang het niet een mal is voor nieuwjaarswafeltjes.
Ik gebruik een ijsroomschep om gelijke porties deeg te knijpen.

Reacties