Geroosterde chili aardappeltjes

Foto Cathy Van de Moortele

Krieltjes zijn super om mee te koken. Eén van mijn favoriete bereiding, moet toch zeker dit recept zijn: gestoomde krieltjes die afgebakken worden in de oven in ganzenvet, met chili- en zoutvlokjes en daarna verfrist worden met een splash citroensap! Damn!
Ik maak deze aardappeltjes in het kleinste oventje van mijn Stoves: snel opgewarmd en een kleine ruimte, zodat je niet een grote oven moet aanleggen voor deze aardappeltjes.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr krieltjes, gewassen
  • 3 eetlepels ganzenvet
  • chilivlokjes
  • zoutvlokken
  • platte peterselie, gesnipperd
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de krieltjes gaar.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C. Zorg dat er een bakplaat met hoge randen in zit.
  • Laat de krieltjes even uitdampen en plet ze dan voorzichtig maar niet helemaal, met de onderkant van een glas.
  • Doe het ganzenvet op de hete bakplaat en laat die 5 min mee opwarmen in de oven.
  • Schep de aardappeltjes voorzichtig op de bakplaat en wentel ze door het vet, zodat ze rondom rond een laagje krijgen.
  • Rooster de aardappeltjes 15 min. Draai ze om en rooster ze nog even verder tot ze een mooie kleur hebben en krokant zijn.
  • Strooi chilivlokjes en zoutvlokken over de aardappeltjes en werk af met peterselie en vers citroensap.

TIP:

Ook lekker met rode krieltjes.
Geen ganzenvet in huis? Neem dan gewoon olie die goed tegen hoge warmte kan. Je kan ook smout gebruiken (vraag er naar bij je slager).


Reacties