Gebakken rode bietjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je houdt er van of je schudt meteen je hoofd: rode bietjes. Ik kan ze wel waarderen, ook al zet ik ze niet zo vaak op tafel. Maar kijk, na ons bezoek aan Krakau, leerde ik weer een nieuwe manier kennen om bietjes te eten. Bietjes zijn goed voor je en dit is een heerlijk bijgerecht voor bij vlees. 
Niet zoveel tijd? Koop dan bietjes die al gekookt zijn. Je vindt ze vaak in de supermarkt, vacuüm getrokken. Ik had verse bieten in huis gehaald en heb die gekookt voor ik verder ging met dit recept. Je kan de bietjes ook garen in een oven van 200°C voor extra smaak. Wikkel hiervoor de gewassen bietjes per stuk in aluminiumfolie. Gaar ze zo'n 60-90 min in de oven.

Wat hebben we nodig:

  • 3 medium rode bieten, goed gewassen
  • zout
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 30 ml azijn
  • snuifje suiker
  • 50 ml room
  • zwarte peper

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de bietjes op in gezouten water en kook ze gaar onder deksel. Het kan makkelijk 45 min duren, maar ondertussen kan je al iets anders doen in het huishouden (we weten allemaal dat er allerlei taakjes op ons wachten).
  • Spoel de bietjes onder koud stromend water en verwijder de schilletjes.
  • Maal de bieten fijn in de keukenrobot (je kan ze ook raspen als je dat wilt). Hou het sap bij, dat heb je meteen nodig.
  • In een brede pan smelt je de boter. Laat ze niet kleuren.
  • Roer de bloem door de boter om een roux te bekomen. Bak de roux even om de bloemsmaak te laten verdwijnen.
  • Voeg de fijngemalen bietjes met het sap toe en roer goed, zodat de roux en de sappen één worden.
  • Giet de azijn bij de bietjes om de mooie kleur te behouden.
  • Voeg een snuifje suiker toe.
  • Roer de room door de bieten en warm nog eens goed door.
  • Kruid met peper van de molen en extra zout (indien nodig).

TIP:

Je kan ook een bokaal rode bietjes kopen en die fijn malen.
Wil je de bietjes graag zoeter, maal dan 1/2 appel mee met de bieten.

Reacties