Eenpansgerecht met kielbasa

Foto Cathy Van de Moortele

De koudere dagen zijn er weer. Nu de verwarming wat lager moet door de veel te hoge energieprijzen, verlang ik naar eenpansgerechten. Ze vullen je maag maar zorgen ook dat je het warm krijgt. Er zitten aardappelen in dit pannetje maar je kan er zeker nog wat brood bij geven of zelfs nog witte bonen toevoegen op het einde, om het nog beter te maken.
Ik heb kielbasa gebruikt in dit recept, een gerookte worst uit Polen. De worsten zijn reeds gaar, we bakken ze gewoon even op om extra smaak te krijgen. Je zou dit ook kunnen maken met gewone worst, maar geef het toch maar eens een kans. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 200 gr kielbasa, in plakken gesneden
  • 100 gr ui, grof gesnipperd
  • zout
  • 100 gr wortel, geschraapt en in rondjes gesneden
  • 50 gr witte selder, in maantjes gesneden
  • 30 gr tomatenpuree
  • 1 koffielepel Oxo
  • 500 ml (verse) (runder)bouillon
  • enkele peperbollen en 2 jeneverbessen, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele blaadjes van de selder, gewassen
  • 400 gr aardappelen, geschild, gehalveerd en in plakken gesneden
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in je grootste braadpan.
  • Bak de kielbasa bruin aan beide zijden. Schep de gebakken kielbasa op een bord.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan en warm die weer goed op.
  • Fruit de uien tot ze lichtjes kleuren. Kruid met zout.
  • Voeg de wortel en selder toe en bak ze even mee tot ze wat zachter worden. Neem hier je tijd voor.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee.
  • Kruid met Oxo.
  • Overgiet alles met de bouillon en voeg de peperbollen, jeneverbessen en laurier toe.
  • Breng alles aan de kook en zet het vuur dan zachter.
  • Voeg de selderblaadjes en de aardappelplakken toe.
  • Kruid met peper van de molen.
  • Eens de aardappelen bijna gaar zijn, voeg je de kielbasa weer toe.

TIP:

Jeneverbessen zijn heel geurig en typisch voor stoofpotjes.
Oxo is runderextract. Heb je dat niet in huis, neem dan een scheutje Worcestershiresaus.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties