Poolse "sernik" cheesecake

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kom niet zo heel vaak in de Poolse supermarkt, enkel en alleen omdat ik zelden richting Maldegem rijd. Maar als ik er kom, dan heb ik ook wel een volle kar met lekkers mee. Een vast item op mijn boodschappenlijstje voor deze winkel na de gewone verse witte twaróg kaas, is de twaróg na sernik: kwark voor cheesecake. De twaróg die je normaal zou gebruiken voor een Poolse cheesecake, is een hele vaste kaas, die je eerst moet malen door een vleesmolen en dan mengen met zure room om hem zacht en smeuïg te maken. Dat hoef je dus niet meer te doen als je al meteen deze twaróg na sernik in huis haalt. De kwark komt in emmertjes van 1kg en dat is precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor dit recept.
Deze keer maken we een cheesecake met onderaan een korst van kruimeldeeg en bovenaan geraspt kruimeldeeg, wat verbazend lekker is. In het midden heb je dan die heerlijke kaas waar je zo blij van wordt.
Gebruik een vierkante springvorm van 24cm voor dit recept.
Maak de taart daags voor je ze wilt eten, zodat ze een nachtje in de koelkast kon staan. 

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 2 eierdooiers (hou de eiwitten apart)
  • 15 gr zure room
  • 20 gr bloemsuiker
  • 110 gr boerenboter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 200 gr fijne griessuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 3 eierdooiers (hou de eiwitten apart)
  • 110 gr boerenboter, op kamertemperatuur, zacht
  • 1 kg twaróg na sernik
  • 5 eiwitten
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst het kruimeldeeg: in een kom meng je de bloem met het zout.
  • Voeg de eierdooiers, de zure room en de bloemsuiker toe en meng goed.
  • Leg de blokjes boter op de droge ingrediënten en verkruimel alles tussen je handen met luchtige bewegingen: je moet een soort los zand bekomen. Kneed het deeg niet, zodat het niet taai wordt.
  • Breng alle kruimels samen tot een schijf deeg. Wikkel het deeg in folie en laat het 30 min opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet het bakpapier en de randen van de springvorm in met bakspray.
  • Rol het deeg dun uit en iets groter dan de bodem van de springvorm. Leg het deeg op het bakpapier en duw de randjes een beetje omhoog. Prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 15 min.
  • Breng de rest van het kruimeldeeg weer samen tot een lange worst en leg die even in de vriezer in een ziploczakje.
  • Meng de suiker met het vanillemerg en de eierdooiers in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Voeg de boter toe en klop goed op.
  • Voeg de kwark in 2x toe en zorg dat je een mooi homogeen beslag bekomt.
  • Klop de eiwitten op met een snuifje zout. Zorg dat ze niet helemaal droog zijn, maar wel mooi luchtig.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Stort het beslag op de voorgebakken taartbodem.
  • Haal het resterende kruimeldeeg uit de vriezer en rasp het met een grove rasp boven het beslag.
  • Schuif de cheesecake voor 60 min in de oven.
  • Draai de oven uit maar laat de cheesecake nog 30 min staan in de oven.
  • Laat de cheesecake verder afkoelen in de vorm op een taartrooster en zet hem na afkoelen een nachtje in de koelkast.
  • Snij de cheesecake in vierkanten.

TIP:

Bestuif de cheesecake net voor het opdienen met bloemsuiker.
Bewaar de cheesecake tot 4 dagen in de koelkast. Je kan ook enkele punten invriezen in een goed afgesloten diepvriesdoos.
Je kan de cheesecake ook in een ronde springvorm van 24cm diameter maken. Dan snij je punten van de cheesecake ipv vierkanten.

Reacties