Knoedels in warme melk

Foto Cathy Van de Moortele

In Krakau besloten we om ook de fabriek van Oskar Schindler te bezoeken. Je neemt de brug over de Vistula rivier, waar je eerst het getto bezoekt, de plek waar Joden uit de stad en daarbuiten, verplicht werden te wonen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werkten er in armoedige omstandigheden en werden van hieruit doorgestuurd naar de vernietigingskampen. De 65 stoelen op het Plac Bohaterow Getta tonen ons de leegte die overbleef toen het getto ontruimd werd in maart 1943. Elke stoel staat voor 1000 mensen die hier het leven lieten of doorgestuurd werden naar Auschwitz-Birkenau. 
Aan de andere kant van het getto, stelde Oskar Schindler Joden aan het werk in zijn emailfabriek. Het was zijn manier om deze mensen te redden van een vreselijke dood... Het bezoek aan de fabriek liet een diepe indruk na bij ons...
Op de vele Poolse vlooienmarkten, vind je nog steeds email kommetjes, kannen en steelpannen. Ik moest er uiteraard enkele meenemen naar huis.
Wat denk je van een Pools ontbijt van warme melk met knoedels? Deze "ontbijtgranen" stammen uit het tijdperk van het communisme. Er mochten geen ontbijtgranen verkocht worden dus bedachten de mensen hun eigen ontbijtgranen. En eerlijk gezegd: ik ben nu al fan! Gezoet met honing of bruine suiker, vullen deze knoedels je buik.

Wat hebben we nodig:

  • 500 ml melk
  • 3 eierdooiers
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels slagroom
  • 20 - 40 gr (vanille)bloem
  • suiker, confituur, honing, esdoornsiroop, ...

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de melk op het vuur.
  • Ondertussen klop je de dooiers los met het zout en de slagroom.
  • Voeg de bloem toe: begin met 20 gr. Het beslag moet vloeien maar ook dik genoeg zijn om knoedels te vormen. Is het beslag te lopend, voeg dan extra bloem toe.
  • Hou een trechter boven de hete melk en giet er het beslag langzaam door, terwijl je draaiende bewegingen maakt. Er zullen lange slierten beslag in de melk garen op het oppervlak. Doe dit in 3x, zodat de knoedels al wat kunnen garen eer je de tweede portie erbij giet.
  • Verdeel deze knoedels in melk over twee kommetjes en zet er een leuk potje met suiker, zelfgemaakte confituur of vloeibare honing bij, voor wie daar zin in heeft.

TIP:

Gebruik je liever volledige eieren? Ga dan voor 3 stuks. Als je enkel dooiers gebruikt, zal het beslag een mooiere kleur en diepere smaak hebben.
Het lijkt me ook wel fijn om net voor het serveren wat frambozen toe te voegen aan je ontbijt.
Je kan gewone bloem gebruiken voor dit beslag, maar vanillebloem geeft extra smaak en dat heb je allicht ook wel in huis om vanillepudding te maken.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties