Salade van geroosterde butternut, granaatappel en Apetina kaas

Foto Cathy Van de Moortele

Drie zaken waar ik altijd blij van word: geroosterde butternut, granaatappel en Apetina kaas. Ik vind de textuur en veelzijdigheid van feta heel erg leuk, maar ik heb het minder voor de uitgesproken en bijzonder gezouten smaak. Dan komt Apetina stukken dichter bij mijn benadering, in mijn zoektocht naar een witte, vaste kaas die ik op heel veel manieren kan inzetten: blokjes, kruimels, om te smelten, om te smeren, .. In deze salade doet de smeuĂŻgheid van deze kaas het zeer goed met het aardse van de butternut en de zoetigheid en knapperige beet van de granaatappelpitjes.

Wat hebben we nodig:

  • 1/2 butternut, gewassen (neem de bolle kant van de butternut, waar geen pitjes zitten)
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 koffielepel vloeibare honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • pitjes van 1/2 granaatappel
  • 1/2 blok Apetina kaas natuur, uitgelekt
  • 15 gr meloenpitjes, geroosterd in een droog pannetje
  • Chinese bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Snij de onderkant van de butternut weg. Halveer de butternut en schil hem.
  • Snij de butternut in plakken.
  • Snij de plakken in repen en daarna in blokjes. Leg de blokjes op een bakplaat.
  • Sprenkel olijfolie over de butternut en hussel de blokjes door elkaar.
  • Kruid met peper en zout en hussel opnieuw door elkaar.
  • Rooster de butternut zo'n 20 min of tot de blokjes zacht zijn.
  • Maak de vinaigrette voor de salade: meng de azijn met de honing en de olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Doe de geroosterde butternut in een grote kom. Verdeel er de granaatappelpitjes over.
  • Verkruimel de kaas boven de salade en strooi er de geroosterde meloenpitjes en de Chinese bieslook over.
  • Schep alles voorzichtig om.
  • Serveer de dressing bij de salade.

TIP:

Je kan deze salade zowel lauwwarm als koud serveren.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties