Boulangère aardappeltjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Aardappelen zijn zo'n veelzijdige knollen dat je niet kan zeggen dat je niet graag aardappelen eet. De enige aardappelbereiding die ik echt nooit eet: warme, gekookte, kruimige aardappelen. Maar alle andere aardappelbereidingen: ik zit klaar.
We kennen allemaal de gratin dauphinois, de aardappelschotel met laagjes aardappel en room en kaas, al dan niet met knoflook. Ik had zin in een lichtere maar niet minder smaakvolle versie. Er stond nog een klein flesje vers gemaakte groentebouillon in mijn koelkast (kippenbouillon doet het ook super) en dat was net voldoende voor mijn tweepersoonsschoteltje boulangère aardappeltjes. Je kan ervoor opteren om de uien licht te kleuren. Die van mij waren een stuk donkerder (dat was niet de bedoeling maar ik vond het eigenlijk wel geslaagd zo) en ze kleurden hierdoor ook de aardappeltjes donkerder. Ze waren alleszins heel erg lekker! Een ideaal bijgerecht in deze periode.

Wat hebben we nodig:

  • 1 ui, gepeld
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • olijfolie
  • zout
  • verse rozemarijn, gerist en fijngesnipperd
  • 3 flinke aardappelen, geschild
  • peper van de molen
  • 300 ml bouillon, heet
  • klontje boter

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C.
  • Zet een ingevette ovenschaal klaar.
  • Snij de ui in repen en maak ze los van elkaar.
  • Rasp de knoflook.
  • Zet een pan op het vuur en laat er wat olie in warm worden. Kies voor medium warmte.
  • Kleur de uien.
  • Kruid met zout en voeg de knoflook toe.
  • Roer goed om en voeg ook de rozemarijn toe.
  • Laat de uien fruiten tot ze de gewenste kleur hebben.
  • Ondertussen haal je de aardappelen door de mandoline. Zorg voor dunne, gelijke plakken.
  • Leg een laag aardappelschijfjes in de ovenschaal. Zorg dat ze dakpansgewijs liggen.
  • Kruid zuinig met peper en zout.
  • Schep een deeltje van de uien over de aardappelen.
  • Bouw zo verder laagjes op en eindig met aardappelschijfjes.
  • Zet de bouillon klaar en laat er een klontje boter in smelten.
  • Met een spatel duw je de laagjes goed tegen elkaar aan.
  • Giet voorzichtig de bouillon tot 3/4 hoogte over de aardappelen.
  • Schuif de schaal in de oven.
  • Duw de laagjes om de 20 min aan met de spatel, zodat de bovenkant niet droog kookt.
  • Na een uurtje zijn de aardappeltjes klaar. Laat ze 10 min rusten op een houten plank voor je ze opschept.

TIP:

Heerlijk bij rood vlees.

Reacties