Vleesribben

Foto Cathy Van de Moortele

In België zijn we allemaal wel bekend met ribbetjes, de spareribs die je vaak op de BBQ krijgt of die je koopt aan het kippenkraam op de markt. Maar maak je ook wel eens vleesribben klaar? Botermals, vol van smaak, wat denk je? Vraag naar dikke vleesribben bij je slager.

Wat hebben we nodig:

  • 10 vleesribben
  • olijfolie
  • boerenboter
  • zout
  • peper van de molen
  • 360 gr uien, gepeld en grof gesneden
  • 100 gr selder, in maantjes gesneden
  • 150 gr wortel, geschraapt en in plakjes gesneden
  • 50 gr tomatenpuree
  • 50 ml rode wijn
  • 750 ml (verse) rundsbouillon
  • 250 ml kalfsfond
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen
  • 10 peperkorrels
  • 5 steeltjes van peterselie

Hoe gaan we te werk:

  • Droog de vleesribben goed met keukenpapier.
  • Laat wat olijfolie en een flinke klont boter goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Leg een deel van de ribben in de warme vetstof en laat ze onaangeroerd liggen tot ze mooi gekleurd zijn onderaan. 
  • Draai de ribben om en kleur ook de andere kant.
  • Verzamel de ribben in een kom en kruid ze met peper en zout aan beide zijden.
  • Bak de rest van de ribben aan op dezelfde manier.
  • Voeg de uien toe aan de pot en laat ze rustig zachter worden en wat kleur krijgen. Kruid met zout en peper van de molen.
  • Voeg de selder en wortel toe en laat ze mee garen tot ze wat zachter zijn.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee.
  • Blus met rode wijn. Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Giet de bouillon en fond bij de groentjes en breng het geheel aan de kook.
  • Leg de smaakmakers in de pot en voeg het vlees weer toe.
  • Zet het deksel schuin op de pot, zet het vuur medium-laag en laat de ribben in enkele uren goed zacht worden.
  • Haal het vlees uit de pot en kook de saus in op een hoog vuur.

TIP:

Lekker met een romige aardappelpuree.
De ribben mooi aankleuren zorgt voor extra smaak.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties