Ravioli van gamba
Foto Cathy Van de Moortele |
Af en toe ga ik op zoek in de vriezer naar vergeten schatten. En dan stoot ik bijvoorbeeld op een grote hoeveelheid gamba's, die ik eens gekocht had voor op de BBQ. Te warm voor BBQ momenteel, dus ik ga ze verwerken tot een heerlijke pastavulling. Uiteraard pasta, wat had je anders van me verwacht?
Wat hebben we nodig:
- verse pasta op basis van 2 eieren, 100 gr "00" pastabloem en 100 gr semola
- olijfolie
- 1 kg gamba's
- peper van de molen
- zout
- 50 ml witte wijn
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- platte peterselie, fijngesnipperd
- zeste van 1 citroen
- klontje boter
- schalen en koppen van de gamba's
- 400 ml room
- bieslook, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept, wikkel het in plastic folie en laat het rusten, zodat de gluten zich kunnen ontspannen.
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm die goed op.
- Laat wat olijfolie warm worden in de pot.
- Voeg de gamba's toe en bak ze aan.
- Kruid ze met peper en zout.
- Eens de gamba's kleur gekregen hebben, mag je ze blussen met de witte wijn.
- Haal de gamba's uit de pot en laat ze even afkoelen.
- Haal het vlees uit de schalen en hak het fijn. Hou de schalen en koppen apart voor de saus.
- In de pot doe je wat extra olijfolie en die laat je opwarmen.
- Fruit de uisnippers aan tot ze glazig zijn.
- Voeg de gehakte gamba's toe, samen met de peterselie en roer goed om.
- Verfris met citroenzeste.
- Kruid met peper en zout.
- Laat deze vulling afkoelen en doe ze daarna in een spuitzak met rond spuitmondje. De vulling moet zeer fijn zijn.
- Doe een klont boter in dezelfde pot en voeg de koppen en schalen van de gamba's toe.
- Bak ze even mee en overgiet ze dan met de room.
- Laat de saus even koken en laat de schalen dan 30 min trekken in de saus op lage warmte.
- Zeef de saus en voeg gesnipperde bieslook toe. Hou de saus warm.
- Rol het pastadeeg uit tot lange lasagnevellen. Op mijn Kenwood pastamaker ga ik hiervoor tem stand 7 van 9 standen.
- Spuit gelijke hoopjes vulling op de lasagnevellen en dek af met een tweede vel.
- Steek rondjes uit en zorg dat er geen lucht in de ravioli zit. Druk de naden goed aan.
- Kook de ravioli in gezouten water.
- Serveer de ravioli in de saus.
- Werk af met extra bieslook.
TIP:
Heb je teveel ravioli om meteen te eten? Kook ze nog niet, maar vries ze in op een silicone matje. Eens bevroren, breng je ze over in een ziploc zak of diepvriesdoos. Laat ze niet ontdooien maar kook ze daarna bevroren.
Vind je ravioli maken te moeilijk of teveel werk? Hak de gamba's dan grof en doe ze in de saus. Serveer de gambasaus over spaghetti.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties