Princekoeken

Foto Cathy Van de Moortele

We aten ze al toen we nog kind waren en ze worden hier nog regelmatig in huis gehaald. Niet die met de witte crème, maar de echte, met chocolade tussen. Geen chocolade aan de buitenkant, daar zijn we niet voor. De gewone, met een chocolade binnenkant. Welke is jouw favoriet?

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 20 gr amandelpoeder
  • 80 gr fijne griessuiker
  • 7 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 150 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 eierdooier (het eiwit heb je niet nodig)
  • (zelfgemaakte) chocopasta

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem met het zout, amandelpoeder en de twee soorten suiker in de keukenrobot met het gladde mes.
  • Meng tot een zanderige structuur.
  • Voeg de gesmolten boter toe terwijl de robot draait op lage snelheid.
  • Voeg ook de eierdooier toe.
  • Het deeg moet nu mooi homogeen en soepel zijn.
  • Maak een schijf van het deeg en wikkel die in plastic folie.
  • Laat het deeg een uurtje opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 0.5cm. Hoe dunner de koekjes, hoe krokanter ze zullen zijn. Maak ze echter niet te dun, zodat ze niet breken.
  • Met een rondje steek je de koekjes uit. Prik ze meermaals in met een vork. 
  • Leg de koekjes op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 12 min en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Leg op de helft van de koekjes een koffielepel chocopasta en leg er het tweede koekje op.
  • Duw voorzichtig en draai even met het bovenste koekje terwijl je het onderste koekje de andere kan uit draait, zodat het goed vastplakt.
  • Bewaar de koekjes in een hermetisch afgesloten koekjestrommel (ik gebruik een ronde Tupperware koekjestrommel hiervoor) in de koelkast.

TIP:

Doop jij je Princekoeken in de koffie?
Zelfgemaakte vanillesuiker is zoveel lekkerder en goedkoper dan de synthetische vanillesuiker. Gooi gebruikte vanillestokken (ze kosten stukken van mensen!) niet zomaar weg! Spoel ze af, droog ze op keukenpapier en stop ze in een voorraadbus met suiker. Je kan altijd extra stokken toevoegen en ook extra suiker. De vanillesuiker wordt er alleen maar beter op.
Je kan de choco ook vervangen door chocoladeganache.

Reacties