Quiche met snijbonen en kerstomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele

Als je een moestuin hebt, dan heb je vaak teveel van een bepaalde soort groenten en moet je creatief te werk gaan om die te verwerken. De snijboontjes op het werk groeien als kool (klinkt niet logisch) en ik pluk de kleinste kerstomaatjes omdat ik ze op hun geheel wil gebruiken in mijn quiche. Voor de liefhebbers: met spek! Voor de anderen: ook met spek!

Wat hebben we nodig:

  • 210 gr patisseriebloem
  • 75 gr smout
  • 75 gr boerenboter, ijskoud en ik blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 25 gr ijswater

  • olijfolie
  • 1/2 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 75 gr ontbijtspek, fijngesneden
  • 100 gr kleine kerstomaatjes (of gehalveerde grotere kerstomaatjes)
  • 3 eieren
  • 250 ml room
  • 100 gr cheddar, vers geraspt
  • 150 gr snijbonen, schoongemaakt, versneden en beetgaar gestoomd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in een kom.
  • Voeg de smout en de boter toe en "wrijf" alles samen tot fijn zand, zonder te kneden! Kneden van dit deeg zorgt voor taai deeg, wat je niet wilt. Hou alles luchtig en haal je 10 vingers door de bloem en de vetstof.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg het ijswater toe en meng kort. Handig is, als je hiervoor een silicone bakmat gebruikt, want warme handen warmen ook het deeg op, wat niet de bedoeling is. Vouw de bakmat steeds dicht, zodat de massa mooi bij elkaar komt.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem, bestuif ook de schijf deeg en rol die uit.
  • Leg het deeg in de geribbelde bakvorm. Met je duimen duw je de randen iets hoger dan de vorm.
  • Prik de bodem in met een vork.
  • Zet de bodem 30 min in de koelkast om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verfrommel een vel bakpapier, vouw het weer open en leg het op de deegbodem. Giet hier bakparels (of droge rijst of bonen) op en bak het deeg 15 min blind.
  • Haal het bakpapier met de bakparels voorzichtig weg en schuif de vorm opnieuw voor 15 min in de oven.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een pannetje en fruit je het uitje glazig.
  • Voeg het spek en de hele tomaatjes toe en bak die even mee. Het spek mag niet krokant worden, alleen een beetje voorgaren.
  • In een kom klop je de eieren los. 
  • Voeg de room toe en meng met een garde.
  • Strooi de kaas bij de room en roer er de snijboontjes, ui, spek, tomaatjes onder.
  • Kruid met peterselie, peper en zout.
  • Haal de voorgebakken bodem uit de oven. Dat doe je makkelijkst door de vorm op je ovenrooster te laten staan en hem met rooster en al uit de oven te halen. Je snapt meteen waarom.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem, strooi er nog wat Aleppo peper over en schuif je ovenrooster weer in de oven.
  • Bak de quiche 35 min of tot de korst mooi gekleurd is en de eieren opgesteven zijn.

TIP:

Zorg dat je groenten en vlees/vis altijd voorgegaard zijn voor je ze bij de natte ingrediënten doet. De quiche moet maar 35 min in de oven, wat veel te kort is voor groenten en vlees/vis om te garen.
Liever geen smout? Gebruik dan alleen boerenboter. Het smout zorgt voor extra smaak en bros deeg.


Reacties