Kalkoennootjes in de slowcooker
Foto Cathy Van de Moortele |
Je vindt ze niet altijd en overal, maar kalkoennootjes moet je echt eens aankopen. Deze malse, lekkere stukjes kalkoen kan je een beetje vergelijken met kippenoesters, de zachte ronde stukjes vlees die zich net boven de staart van het gevogelte bevinden. Ze zien er een beetje uit als varkenswangen, maar ze situeren zich dus wel aan de andere kant van het dier. Ik heb ze deze keer klaargemaakt in de slowcooker. Ideaal met dit warme weer, zodat je de oven niet hoeft aan te leggen. Gaar ze niet langer dan nodig, zodat ze niet taai worden.
Neem je tijd om de kalkoennootjes te marineren, ik laat ze liefst een hele nacht in de marinade liggen en daarna mogen ze 6 - 8u garen op LOW. De HIGH setting op de slowcooker is minder geschikt voor kalkoen: niet forceren dus.
Wat hebben we nodig:
- 1 kg kalkoennootjes
- 30 ml olijfolie
- 30 ml appelazijn
- 30 ml vloeibare honing
- 20 gr mosterd
- 3 teentjes knoflook, gepeld en geperst
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- peper van de molen
- zout
- 400 ml kippenbouillon, koud
- 165 gr gemengd gehakt
- 40 gr vetstof
- 40 gr vloeiende bloem
- 400 ml kippenbouillon, koud
- 150 ml room
- 1 eierdooier
- nootmuskaat
- sap van 1/2 citroen
Hoe gaan we te werk:
- Doe de kalkoennootjes in een diepvrieszak/ziploczak.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade (tem het zout) en giet deze over de kalkoen.
- Sluit de zak en leg hem een nachtje in de koelkast.
- Giet de inhoud van de zak met de marinade in de slowcooker en voeg de kippenbouillon toe.
- Zet de slowcooker op LOW voor 6u en check na die tijd de gaarheid. Beslis dan of de nootjes nog wat meer tijd nodig hebben of niet.
- Ondertussen rol je kleine soepballetjes van het gehakt.
- Pocheer ze in bouillon.
- Haal het vlees uit de slowcooker en zeef de sappen.
- Laat 40 gr vetstof smelten in een sauspan en roer er de bloem door.
- Laat de bloem even meebakken om de bloemsmaak weg te krijgen.
- Klop goed met een garde.
- Voeg de koude bouillon in deeltjes toe en klop telkens goed na elke toevoeging tot je een mooi gebonden saus hebt.
- Doe het vlees met de balletjes in een schaal.
- Klop de room los met de eierdooier en giet die bij de warme saus. Klop nog eens goed door. Laat de saus zeker niet koken, om schiften te voorkomen.
- Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat.
- Verfris de saus met het sap van 1/2 citroen.
- Giet de saus over het vlees en dien op.
TIP:
Kalkoennootjes zijn minder duur dan je zou verwachten. Voor de prijs moet je het alleszins niet laten.
Lekker met gestoofde worteltjes.
Reacties