Spaghetti aglio e olio e peperoncini
Foto Cathy Van de Moortele |
Spaghetti met olijfolie, knoflook en pepertjes dus. Omdat ik gisteren verse pasta zou maken voor mijn ravioli met gamba's, besloot ik meteen om Ă©Ă©n extra portie te maken voor dit gerecht van vandaag. De pasta kon de hele nacht drogen op mijn pastarek en het was net genoeg om me blij te maken.
Omdat dit gerecht zo weinig ingrediënten bevat, is het belangrijk om een goeie olijfolie te gebruiken. Zorg er ook voor dat je knoflook niet oud en rimpelig is, maar ga voor een stevige bol. Wil je liever het kiemetje verwijderen, ga gerust je gang, het zou de knoflook ook beter verteerbaar maken, maar ik doe dat enkel bij grote tenen knoflook die al wat ouder zijn. Platte peterselie (Italiaanse peterselie) geniet ook mijn voorkeur boven de gekrulde versie, er zit echt meer smaak in. En uiteraard gaan we enkel voor vers gesnipperde peterselie. Geen kaas in dit recept, want anders is het geen pasta aglio e olio e peperoncini meer. Let's do it!
Wat hebben we nodig:
- spaghetti voor 1 persoon
- zout
- 50 ml olijfolie
- 2 - 3 tenen knoflook, gepeld
- peperoncini (chilivlokjes)
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Zet een pot met gezouten water op het fornuis en warm het alvast op. Normaal garen we pasta in een ruime hoeveelheid water, maar gezien we voor dit gerecht vooral zetmeel in het pastawater gebruiken om de saus te binden, gebruik je hier veel minder water.
- Voeg de spaghetti aan het water toe en kook die voor 70% gaar. De pasta gaart straks verder in de saus.
- Zet een hapjespan op het vuur en warm ze goed op.
- Laat de olijfolie opwarmen in de pan. Ze mag niet te heet zijn, zodat de knoflook straks niet verbrandt.
- Snij de knoflook in heel dunne plakjes en voeg die toe aan de warme olie. Zorg ervoor dat de knoflook niet donker wordt.
- Kruid met peperoncini.
- Voeg een pollepel van het pastakookvocht toe om een saus te maken.
- Strooi de peterselie in de pan en voeg ook de halfgare pasta toe.
- Laat de pasta verder garen in de pan en voeg regelmatig meer pastakookvocht toe, gezien de pasta het water opslorpt tijdens het garen.
- Schep de pasta met de saus in een diepe kom en werk af met nog wat olijfolie.
TIP:
Dit is een last-minute receptje, voor die momenten waarop je snakt naar een kom pasta maar helemaal geen tijd hebt om uitgebreid in de keuken te staan.
Reacties