Geroosterde tomatenroomsoep in de soupmaker

Foto Cathy Van de Moortele

Oooooh wat had ik zin in een dampende kom tomatensoep! Ik had veel verschillende soorten tomaten in de schaal: gele tomaten, kerstomaatjes, trostomaatjes, San Marzano, ... allemaal rijp en ideaal voor wat ik voor ogen had. Ik roosterde de tomaten in de oven met wat olijfolie en fleur de sel. Eerder deze week had ik verse kippenbouillon gemaakt van kippenkarkassen en groentenresten die ik in mijn vriezer bewaar. De soupmaker stond al wat dieper in de kast, maar dat heb ik snel goed gemaakt. Restjes brood gaan hier nooit de vuilnisbak in, maar worden verwerkt tot bv croûtons. Ik droog ze in de oven op 100°C (bv nadat ik brood gebakken heb en de oven aan het afkoelen is) en dan bak ik ze goudgeel in een beetje olijfolie wanneer ik ze wil eten. En geef toe: als dit geen avondgelukje is...

Wat hebben we nodig:

  • 750 gr rijpe tomaten, schoongemaakt en versneden
  • olijfolie
  • fleur de sel
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 steel groene selder, schoongemaakt en grof gesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml room
  • (verse) bouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele blaadjes verse basilicum

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een bakplaat klaar.
  • Besprenkel de bakplaat met olijfolie en verdeel er de tomaten over.
  • Strooi fleur de sel over de tomaten en besprenkel met nog meer olijfolie.
  • Rooster de tomaten 30 min in de oven. Ze mogen wat kleur krijgen.
  • Ondertussen sauteer je de ui met de knoflook en groene selder in een beetje olijfolie in de soupmaker met de sauteerfunctie.
  • Roer de tomatenpuree door de gesauteerde uien.
  • Giet de tomaten met hun sap van de bakplaat in de soupmaker. 
  • Voeg de room toe en giet er hete bouillon bij tot aan de vulstreep van 1600 ml.
  • Kruid met peper, zout en basilicum.
  • Kies voor het Smooth programma voor 4 pers en laat de soupmaker zijn werk doen.
  • Verdeel de soep in kommen en werk af met wat extra room en olijfolie.

TIP:

Geef een kommetje croûtons bij elke portie soep of serveer de soep met croque monsieurs.
Ik gebruik de Total Control soupmaker van Morphy Richards. De soep wordt superglad gemixt zonder dat je nog velletjes of pitjes in je soep terug vindt.

Reacties