Amerikaans witbrood voor toast

Foto Cathy Van de Moortele

Heb je ooit bij de bakker om een wit blokske gevraagd? Ik vind wit brood altijd anders smaken als het in een of andere andere vorm wordt gebakken. Denk maar aan het verschil tussen een rond brood en een blokske of een wit galetbrood. Ze proeven allemaal anders.
Dit Amerikaans witbrood bak je dus in een rechthoekige vorm. Ik heb mijn Emile Henry broodbakvorm zonder het deksel gebruikt, omdat er meer deeg in zit dan bij mijn normale broodrecept.
Dit brood is super om te toasten. Snij er gerust dikke plakken van.

Wat hebben we nodig:

  • 400 ml melk, lauwwarm
  • 15 gr verse gist
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 630 gr witte broodbloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de lauwwarme melk in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg de suiker toe en laat het papje even staan.
  • Stort het grootste deel van de bloem bij de natte ingrediënten. De rest van de bloem voeg je toe indien nodig.
  • Leg het zout en de boter op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het deeg door er met je vuist in te slaan en laat het 5 min rusten.
  • Maak een rechthoek van het deeg (je mag gerust een deegrol gebruiken) en rol het strak op, te beginnen aan een smalle kant.
  • Duw de naad op het einde goed samen met het brood zelf, zodat het brood niet ontrolt.
  • Leg het deeg in de lichtjes ingevette bakvorm, met de naad naar beneden.
  • Dek af met ingevet plastiek en laat het deeg een tweede keer rijzen, tot het net boven de rand van de vorm komt.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
  • Bak het brood 40 min.
  • Besmeer de bovenkant van het brood na het bakken onmiddellijk met wat boter, zodat de korst zacht blijft.
  • Laat het brood afkoelen uit de vorm, op een rooster.

TIP:

Vervang de verse gist door een zakje korrelgist van 7 gr.
Dit brood is ideaal voor een ontbijt met toast.

Reacties