Gratin van kamschelpen met witte krieltjes

Foto Cathy Van de Moortele

Heb jij ook kamschelpen in je vriezer? Ze ontdooien super snel, je kan er alle kanten mee op en ze zijn best betaalbaar. Je kan dit gerecht op voorhand klaarmaken en dan in de oven schuiven wanneer je het wilt eten. Kies voor witte krieltjes, was ze goed en eet ze gewoon met het schilletje. 

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr witte krieltjes, gewassen
  • 40 gr vetstof
  • 1 kleine ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 75 gr selder, gewassen en in fijne brunoise gesneden
  • 75 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • 30 ml droge witte wijn
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 400 ml melk
  • 1 visbouillonblokje, verkruimeld
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 500 gr kamschelpen, ontdooid en uitgelekt
  • 15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 20 gr paneermeel

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de krieltjes gaar. Snij ze na het garen doormidden (of in 3 als ze iets groter zijn).
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat de vetstof smelten in een grote braadpan.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de selder-en wortelblokjes toe en laat ze mee garen.
  • Kruid goed met peper en zout.
  • Blus de groentjes met de witte wijn en laat die op hoog vuur inkoken.
  • Verminder het vuur wanneer de wijn verdampt is en strooi de bloem over de groentjes.
  • Roer goed om en laat de bloem even meebakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt. Pas op dat de bloem niet verbrandt!
  • Giet de melk in deeltjes bij de groentjes en roer goed met een houten lepel tot je een mooie saus krijgt.
  • Doe het verkruimelde visbouillonblokje bij de saus en los het op.
  • Strooi de gesnipperde peterselie over de saus en schep om.
  • Voeg de kamschelpen en de krieltjes toe en warm goed door.
  • Giet alles over in een ovenschaal.
  • Meng de Parmezaanse kaas met het paneermeel en wat gesnipperde peterselie en strooi dit mengsel over het gerecht.
  • Zet de schotel 15 min in de oven en leg dan nog even de grill aan om het korstje te kleuren.

TIP:

Liever een roze saus? Roer dan wat tomatenpuree door de groentjes en bak die even mee.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties