Pasta alla Norcina
Foto Cathy Van de Moortele |
Uit de streek van Umbrië, Italië, maken we deze keer een heerlijke, romige pasta zonder tomatensaus. We gaan voor een roomsaus met varkensgehakt en een hint van witte wijn. Ik heb gekozen voor een verse bio varkensworst met venkel en rode wijn, van Brandt & Levie, een worstenmakerij uit Amsterdam. Deze worsten heb ik besteld via Crisp, de online versmarkt die zowel in Nederland als nu ook België aan huis levert.
Umbrië staat gekend voor hun truffels en je zou dan ook deze pasta kunnen afwerken met truffel of kiezen voor de verse worst met truffel van dezelfde slager, maar vergeet niet dat de pasta ook al heel lekker is zonder. Geef er een groene salade bij en you're all set.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 4 smaakvolle verse worsten (400 - 450 gr)
- 2 tenen knoflook, gepeld en in heel fijne plakjes gesneden
- peper van de molen
- zout
- 75 ml witte wijn
- 250 ml room
- 150 gr korte pasta (ik heb conchiglie gekozen)
- 65 gr pecorino romano, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Laat een grote pan goed warm worden op het fornuis.
- Verwijder het velletje van de worsten en verkruimel het vlees.
- Voeg wat olijfolie toe aan de pan en laat die ook warm worden.
- Bak het gehakt rul en bruin. Roer er niet te veel in, zodat het de kans krijgt om te kleuren.
- Voeg de knoflook toe en bak mee.
- Kruid met peper en zout.
- Giet de wijn in de pan en schraap met een houten lepel alle bakrestjes los, zodat die het vlees nog extra smaak geven.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Voeg de room toe en meng goed.
- Ondertussen gaar je de pasta in ruim, gezouten water.
- Schep de al dente pasta bij de saus en voeg ook een pollepel van het pastakookvocht toe.
- Strooi de kaas in de pan, zet ze van het vuur en meng.
TIP:
Crisp is een online versmarkt, waar je terecht kan voor kwaliteitsvolle producten die met zorg zijn uitgekozen, gaande van groenten/fruit, over vlees/vis, wijnen, verse bereidingen, bijzondere kazen, apero en snacks. Ook voor de veggie/vegans zijn er fijne opties. Bij Crisp ben je niet gebonden aan een abonnement en toch word je regelmatig verrast met shoptegoed en/of goodies. Vergeet niet om de diepgevroren roombotercroissants te bestellen, je waant je in Parijs op een zonnig ochtendterras. De handige app helpt je keuzes te maken (check ook eens hun recepten om inspiratie op te doen) en de volgende dag kan jij al genieten van je aankopen.
Vergeet niet om Crisp te taggen (#lekkercrisp) in je social media foto's! Wie weet, win je, net als ik, een shoptegoed van 50 euro op je volgende bestelling!
Gebruik niet teveel zout in je saus als je pecorino gebruikt. Deze schapenkaas is een behoorlijk zoute schapenkaas. Vervang de pecorino door Parmezaanse kaas als je niet van schapenkaas houdt.
Reacties