Gevulde tomaten

Foto Cathy Van de Moortele

Eerder deze week vulden we al tomaten met grijze garnaaltjes, vandaag doen we nog even verder. We moeten profiteren van het tomatenseizoen, nu ze op hun allerbest zijn. Ik heb het gehakt nog wat verrijkt met enkele plakjes mortadella (je kan ook ham gebruiken) die ik liggen had, voor dat ietsje extra.
Laat je tomaten voldoende uitlekken voor je ze vult. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • zout
  • 4 grote tomaten of 8 kleine, gewassen 
  • 50 gr wit brood zonder korst, in dobbelsteentjes gesneden
  • 25 gr melk
  • 300 gr varkensgehakt (of gemengd gehakt)
  • 70 gr mortadella, fijngesnipperd
  • 1 eierdooier
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • nootmuskaat
  • 25 gr boter, in klontjes verdeeld

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een klein pannetje.
  • Fruit de gesnipperde ui glazig.
  • Voeg de knoflook toe en laat die even meefruiten. Laat de ui niet kleuren.
  • Kruid met zout.
  • Laat dit mengsel afkoelen op een bordje.
  • Snij de hoedjes van de tomaten.
  • Met een meloenlepel hol je de tomaten voorzichtig uit. Het vruchtvlees kan je verwerken in saus of in een salade of zie de tip onderaan het recept.
  • Kruid de binnenkant van de tomaten met zout en laat ze omgekeerd 30 min uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ondertussen week je het brood in de melk.
  • In een kom meng je het gehakt met de gesnipperde mortadella, de eierdooier en het geweekte brood.
  • Kruid met peterselie, peper, zout, nootmuskaat.
  • Zet een ovenschaal klaar waar alle tomaten naast elkaar kunnen rechtstaan zonder om te vallen.
  • Besprenkel de schaal met wat olijfolie.
  • Vul de tomaten met het gehaktmengsel. Druk goed aan. Er mag een bergje op de tomaten staan.
  • Duw in elke vulling een klontje boter.
  • Zet de hoedjes op de gevulde tomaten en zet ze in de ovenschaal.
  • Schuif de tomaten voor 45 - 60 min in de oven.

TIP:

Lekker warm maar ook koud de volgende dag als lunch met een groene salade.
Ik serveer hier graag rijst, Griekse pasta of couscous bij. Fruit het vruchtvlees van de tomaten aan met wat uisnippers en voeg dit toe aan de rijst, Griekse pasta of couscous.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties