Aardappelgratin

Foto Cathy Van de Moortele

Een lichtere versie deze keer: melk en bouillon ipv room en geen kaas. Daarom niet minder lekker. Kies voor vastkokende aardappelen, zodat de schijfjes niet tot pap garen. Zorg dat de saus goed warm is voor je ze over de aardappelschijfjes giet, zodat de gaartijd gerespecteerd kan worden.
Met deze hoeveelheid hoef je niet bang te zijn dat je niet genoeg zal hebben, integendeel, daags nadien warm je de resten gewoon weer op in de oven. Haal de schotel tijdig uit de koelkast voor je hem de oven in schuift. Genieten maar!

Wat hebben we nodig:

  • 40 gr boter
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 40 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 220 ml (kippen)bouillon
  • peper van de molen 
  • zout
  • 1.3 kg vastkokende Nicola aardappelen, geschild en gewassen

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal in met wat olie. Ik gebruik zelf graag een Le Creuset pot met deksel hiervoor, dan hoef je geen aluminiumfolie te gebruiken.
  • Laat de boter smelten in een sauspan en fruit het uitje glazig. Voeg de knoflook toe en gaar even mee.
  • Roer de bloem door de boter tot een roux.
  • Laat de roux even garen, om de bloemsmaak kwijt te raken.
  • Voeg de melk en bouillon in deeltjes toe en roer goed na elke toevoeging.
  • Kruid met peper en zout en hou de saus warm.
  • Met een mandoline snij je de aardappelen in dunne, gelijke plakjes.
  • Verdeel de plakjes in 3 hopen.
  • Leg het eerste deel van de aardappelen dakpansgewijs in de pot.
  • Kruid de bovenste laag met peper en zout.
  • Schep 1/3 van de saus over de aardappelen.
  • Leg de tweede laag aardappelen dakpansgewijs in de pot, kruid en bedek met saus.
  • Schik de laatste lagen aardappel in de pot, kruid en schep de rest van de saus over de aardappelen.
  • Schuif de pot met deksel 45 min in de oven.
  • Verwijder het deksel en laat de aardappelen nog 30 min verder garen.
  • Zet de grill even aan om de bovenste laag extra te kleuren.
  • Laat de gratin 10 min staan voor je hem serveert, zodat de saus nog wat kan opstijven.

TIP:

Wil je de gratin weer opwarmen daags nadien? Doe dat dan zonder deksel en zorg dat de schotel al zeker 30 min op kamertemperatuur staat. Schuif hem voor 30 min in een oven van 180°C.
Ik gebruik graag vers gemaakte kippenbouillon.
Warme roux combineer je altijd met koud vocht (melk, bouillon, room). Koude roux voeg je dan weer toe aan warm vocht.

Reacties