Kipfilet van Mechelse koekoek

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kom het niet zo vaak tegen, kipfilet met vel van Mechelse koekoek, maar als ze voorradig zijn in de supermarkt, neem ik graag enkele verpakkingen mee. Ik hou van knapperig vel van kip, heerlijk toch? Deze kip bakken we aan in de pan, op de velkant en bakken we af in een hete oven. Makkelijker kan het niet. En wat dacht je van deze heerlijke aardappeltjes erbij?

Wat hebben we nodig:

  • 2 kipfilets met vel van Mechelse koekoek
  • peper van de molen
  • Maldon zoutvlokjes
  • olijfolie
  • 8 Nicola aardappeltjes, geschild

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven op 220°C.
  • Dep de kipfilets mooi droog met keukenpapier.
  • Kruid aan beide zijden met peper en zout.
  • Neem een pan die zowel op het vuur als in de oven mag. Ik neem hiervoor liefst een gietijzeren pan.
  • Verwarm de pan op het vuur tot ze zeer warm is (maar niet begint te roken).
  • Voeg een laagje olijfolie toe.
  • Leg de kipfilets op de velkant en druk even aan, zodat de kip helemaal contact maakt met de pan.
  • Laat de filets mooi knapperig en goudbruin bakken zonder om te draaien.
  • Eens het vel mooi gekleurd is, zet je de pan voor 10 - 12 min in de hete oven, met de velkant naar boven.
  • Voor de aardappeltjes: verwarm de frituurpan voor op 150°C.
  • Was de aardappeltjes en droog ze.
  • Snij de aardappeltjes in schijven van 0.5 cm 
  • Bak de aardappelschijfjes voor op 150°C, tot ze een licht korstje hebben maar nog niet gekleurd zijn.
  • Laat de schijfjes afkoelen op keukenpapier.
  • Verwarm de frituurpan nu tot 180°C en frituur de aardappeltjes goudbruin.
  • Strooi wat zoutvlokjes over de aardappeltjes en dien op met de kip en gemengde sla.

TIP:

De Nicola aardappel is een aardappel voor alledaags gebruik (enkel niet geschikt voor puree - je krijgt een lijmerige structuur als je hem pureert). Ik gebruik deze vastkokende aardappel heel graag om te frituren.

Reacties