Griekse citroenkip met aardappelen
Foto Cathy Van de Moortele |
Als het leven je bedeelt met citroenen, maak dan eens Griekse citroenkip met aardappelen. Alle gekheid op een stokje, kip garen met aardappelen in 1 pot is top. De marinade van olijfolie en citroen met rozemarijn en oregano, maken het lekker Grieks. De sappen van de kip worden opgenomen door de aardappelen. Kies een goeie kippenbouillon om toe te voegen, het maakt het verschil.
Wat hebben we nodig:
- 50 ml olijfolie
- 50 ml citroensap
- peper van de molen
- zout
- gedroogde oregano
- blaadjes van 1 tak verse rozemarijn, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
- Aleppo peper
- 4 (ontboute) kippendijen
- 300 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
- 230 ml (verse) of kwalitatieve kippenbouillon
- verse platte peterselie
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Doe de olijfolie, het citroensap met de kruiden en de knoflook in een kom.
- Roer alles goed door elkaar met een garde.
- Voeg de kippendijen toe en meng goed met je handen tot de kip helemaal bedekt is met kruidenolie.
- Snij de aardappelen in 4 gelijke stukken (snij je aardappelen niet te klein of je hebt straks niets meer over) en leg ze in de kom. Meng opnieuw goed tot ook de aardappelen een kruidenolielaagje hebben.
- Neem een pot die zowel in de oven als op het fornuis kan en schik hierin eerst de kippendijen en daartussen de stukken aardappel.
- Lepel de rest van de marinade over de kip/aardappelen.
- Giet de helft van de bouillon tussen de aardappelen.
- Schuif de kip voor 45 min in de oven.
- Om het kwartier verschuif je de kip en aardappelen een beetje in de schaal, zonder ze om te draaien. Je wilt er gewoon voor zorgen dat ze niet vastkleven aan de bodem.
- Haal de kip uit de schaal en leg ze op een verwarmde schaal onder aluminiumfolie.
- Zet de aardappelen terug in de oven en laat ze even kleuren onder de grill.
- Leg de stukken aardappel bij de kip onder de folie.
- Zet de schaal waarin het gerecht gegaard geweest is, op het vuur.
- Voeg de rest van de bouillon toe en schraap de bakrestjes los.
- Laat de saus inkoken en giet ze over de kip/aardappelen.
- Werk af met vers gesnipperde peterselie.
TIP:
Voeg eens wat kalamata olijven toe aan het gerecht.
Verkruimel feta over het gerecht voor je het op tafel zet.
Je kan ook een volledige kip versnijden in stukken. Zorg dat het vel van de kip dan bovenaan ligt, zodat het mooi kleurt en krokant wordt. De kipfilets zullen iets droger zijn dan het donkerder vlees.
Reacties