Challah vlechtbrood

Foto Cathy Van de Moortele

Je vindt het onder verschillende namen: brioche, choreg, challah, vlechtbrood, ... Het is alleszins lekker, maakt niet uit welke naam je het geeft. Getoast bij het ontbijt, als wentelteefje, laat maar komen! 
Zorg dat je wat tijd hebt als je challah wilt bakken. Maar dan heb je ook weer wat.
Kies voor echte, 100% honing, dat proef je terug in het eindresultaat. Ik heb vloeibare, Spaanse heidehoning gebruikt.
Dit recept is goed voor 2 broden. 

Wat hebben we nodig:

  • 345 ml water
  • 21 gr verse gist
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 1 ei + 3 eierdooiers
  • 75 gr vloeibare honing van de imker
  • 25 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 565 - 750 gr patisseriebloem
  • 12 gr zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koud water
  • snuifje zout
  • maanzaad of geroosterd sesamzaad

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist en de suiker in op.
  • Voeg het ei en de dooiers toe, met de honing en de afgekoelde boter.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg 565 gr van de bloem toe en laat de Kenwood de ingrediënten mengen met de K-haak.
  • Voeg het zout toe. 
  • Voeg net genoeg bloem toe. Het deeg moet plakkerig zijn zonder aan je vingers te plakken. Na het rusten zal het deeg niet meer plakkerig zijn, eens de gluten ontspannen zijn.
  • Laat het deeg 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Haal het deeg uit de kom, verdeel het in twee helften.
  • Verdeel nu elke helft in 3 gelijke delen.
  • Bol elk deel op en dek af met een handdoek. Laat het deeg 10 min rusten, zodat je het beter kan uitrollen.
  • Zet 2 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met wat bloem.
  • Neem een portie deeg, draai het om (met de naad naar boven) en duw het plat.
  • Vouw de bovenkant 1/3 naar binnen, druk goed aan, vouw opnieuw naar binnen, druk aan en doe dat nogmaals. Rol nu uit tot een lange worst.
  • Doe hetzelfde met de andere delen.
  • Leg drie worsten deeg naast elkaar, verticaal. 
  • We gaan het brood nu vlechten, te beginnen vanuit het midden naar beneden.
  • Druk het uiteinde goed tegen elkaar, zodat de vlecht niet opengaat tijdens het rijzen.
  • Draai de vlecht nu om en vlecht de andere kant.
  • Leg de volledige vlecht op de bakplaat. Het challab brood zal nog behoorlijk rijzen, leg er dus maar één op een bakplaat (ik leg ze diagonaal).
  • Maak nu ook de tweede vlecht en leg die op de tweede bakplaat.
  • Klop het ei los met het water en een snuifje zout.
  • Doreer alle zichtbare delen van de vlechten, in een dunne laag. Hou de dorure apart voor straks.
  • Bestrooi met zaadjes naar keuze.
  • Dek af met een handdoek en laat de broden opnieuw 1u rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
  • Bak de vlechten 20 min.
  • Haal ze uit de oven en doreer opnieuw. In het midden zal je zien dat de vlechten lichter van kleur zijn. Zorg dat deze delen zeker nog wat dorure krijgen.
  • Bak de vlechten nog 20 min verder.
  • Laat het brood afkoelen op roosters.

TIP:

In dit recept hebben we de eiwitten niet nodig. Je kan die invriezen en later gebruiken om er bijvoorbeeld een heerlijke pavlova van te maken (gewoon laten ontdooien).




Reacties