Panzanella salade

Foto Cathy Van de Moortele

Het is niet mijn eerste panzanella salade. In de zomer is het dan ook gewoon een must om eens zo'n salade te maken. Resten brood worden hier nooit weggegooid, er zijn zoveel manieren om het op te gebruiken: toast, paneermeel, broodpudding, croûtons, wentelteefjes, ...
Ik snij enkele dikke sneden van het brood en snij die dan in blokjes. Mijn oven wordt hier elke dag wel eens gebruikt en dan stop ik graag een bakplaat vol broodblokjes in de oven terwijl die aan het afkoelen is. Ideaal om het brood helemaal uit te drogen. Op die manier kan je de gedroogde broodblokjes in een voorraadbus doen om ze op een later tijdstip te gebruiken. Gebakken in olijfolie zijn ze natuurlijk het lekkerst en dat is ook wat we gaan doen voor deze panzanella.

Wat hebben we nodig:

  • croûtons, gedroogd in de oven
  • olijfolie
  • enkele rijpe tomaten, in 4 gesneden en ontpit
  • 1/2 rode ui, gepeld, gehalveerd en in fijne ringetjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • enkele blaadjes basilicum
  • enkele blaadjes oregano
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper van de molen
  • fleur de sel

Hoe gaan we te werk:

  • Haal de croûtons uit je voorraadbus.
  • Doe een flinke laag olijfolie in een opgewarmde pan en laat ze opwarmen.
  • Bak de croûtons goudbruin. Voeg extra olie toe indien nodig.
  • Laat de croûtons uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de tomaten wat kleiner en doe ze in een kom.
  • Voeg de flinterdunne plakjes ui toe.
  • Rasp de knoflook boven de kom.
  • Voeg de gesnipperde peterselie toe. Scheur de basilicum en voeg hem toe met de oreganoblaadjes.
  • Voeg de rode wijnazijn en de olijfolie toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de tomaten even marineren in de dressing en voeg daarna de croûtons toe.
  • Voeg meer dressing toe indien nodig. 

TIP:

Als je verschillende kleuren tomaten in huis hebt, dan zorgt dat alleen maar voor extra vreugde.
Voeg gerust nog komkommer en/of paprika toe als je dat lekker vindt.
Wat dacht je van wat feta erbij of kleine mozzarella bolletjes?

Reacties