Sinaasappelcake
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik bak vrij regelmatig een cake, gewoon omdat we elke dag verse eitjes hebben van onze kippen en iedereen wel een stukje cake lust.
Er lagen nog best wat sinaasappelen in mijn fruitmand en ik besloot om eens geen appelcake te maken maar een sinaasappelcake. De zeste maakt de cake fris en boeiend en de plakjes bovenop zijn een leuk extraatje.
Wat hebben we nodig:
- 150 gr ei (3 eieren)
- snuifje zout
- 200 gr fijne griessuiker
- 280 gr patisseriebloem, gezeefd
- 4 gr bakpoeder
- 200 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
- 1 sinaasappel
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een rechthoekige cakevorm in en bekleed de lange zijde met bakpapier. Laat het bakpapier overhangen, zodat je de cake na het afkoelen makkelijk uit de vorm kan heffen.
- Klop de eieren los met het zout in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
- Voeg de suiker toe en klop verder op tot de suiker helemaal opgenomen is.
- Voeg de helft van de gezeefde bloem toe en klop op.
- De gesmolten boter mag bij het beslag: klop nogmaals op.
- Meng de rest van de bloem met het bakpoeder en klop dat door het beslag.
- Haal de zeste van de sinaasappel met een fijne rasp (ik gebruik hiervoor mijn Microplane).
- Halveer de sinaasappel en snij er twee grote plakken vanaf. Hou ze apart.
- Pers de twee helften uit (100 ml sap heb je nodig).
- Meng het sap en de zeste door het beslag.
- Giet het beslag in de vorm en leg er de twee plakken sinaasappel op.
- Bak de cake 50 - 60 min of tot hij mooi gekleurd en gaar is.
TIP:
Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster.
Reacties