Droge koekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn favoriete koekjes blijven droge koekjes: Maria koekjes, Petit Beurre, Vitabis, Betterfood, letterkoekjes, ... Liefst harde koekjes, zonder veel poespas of glazuur of vulling. Dat is het soort koekje dat we vandaag ook gaan maken. Steek ze uit met vormpjes die jij leuk vindt. Ik heb er nog een motiefje in gemaakt met een satéstokje, maar daar ben je helemaal vrij van, ze zullen even lekker zijn zonder. Bak ze mooi bruin, laat ze even afkoelen op een rooster en wees gewaarschuwd: ze zijn verslavend.

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr patisseriebloem
  • 125 gr fijne griessuiker
  • 7 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 75 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 75 ml melk
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • 1 ei
  • extra fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de boter, melk, vanille en het losgeklopte ei toe.
  • Meng alles tot een homogeen deeg.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote lap.
  • Steek rondjes uit het deeg of gebruik jouw favoriete vormpje. De overschotten deeg kneed je weer samen en rol je opnieuw uit.
  • Gebruik een satéstokje om groefjes in de koekjes te maken of laat ze zoals ze zijn.
  • Bestrijk de koekjes lichtjes met wat water en bestrooi ze dan met wat extra suiker.
  • Bak de koekjes 15 - 18 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

TIP:

Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Snij vierkantjes of kleine rechthoekjes van het deeg.


Reacties