Koude schotel

Foto Cathy Van de Moortele

Het leven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Soms maak je gewoon een heel lekker bordje klaar met wat je in huis hebt. Vandaag had ik grijze garnaaltjes en gerookte zalm. Hardgekookte eieren zitten hier standaard in de koelkast. Er was niet zoveel tijd om te koken en ik kan me voorstellen dat dat in vele gezinnen wel vaker voorkomt. Dan is een koude schotel (of koude plaat, zoals onze dochters het altijd noemden), wel een voltreffer. Of je er nu charcuterie of vis op legt: het smaakt altijd.

Wat hebben we nodig:

  • 3 aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • 3 hardgekookte eieren
  • 1 grote wortel, geschraapt en geraspt
  • sla, gewassen en in hapklare stukken verdeeld
  • 4 tomaten, van het kapje ontdaan en uitgehold
  • zout
  • 150 gr grijze garnalen
  • 1 eetlepel cocktailsaus
  • verse bieslook, gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 4 plakjes gerookte zalm
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • mayonaise naar smaak
  • peper van de pepermolen

Hoe gaan we te werk:

  • Stoom de aardappelblokjes gaar en laat ze afkoelen.
  • Pel de eieren en snij 2 eieren ze in helften. Leg op elk bord 2 helften.
  • Verdeel de worteltjes over de twee borden.
  • Leg op elk bord wat sla.
  • Kruid de binnenkant van de tomaten met zout en laat ze nog even uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de garnalen met de cocktailsaus, bieslook en chilivlokjes.
  • Versnipper het 3e ei en meng het onder de garnaaltjes.
  • Vul de tomaten ruim met het garnalenmengsel en zet ze op de borden met de kapjes er naast.
  • Vouw de gerookte zalm een beetje op en leg hem op de borden.
  • Meng de aardappelblokjes met de sjalotjes, mayonaise en bieslook. Kruid met peper en zout.
  • Schep de aardappelsalade naast de opgevulde tomaten.

TIP:

Ik heb graag ontvelde tomaten wanneer ik tomate crevettes maak, maar voor een rappe koude schotel sla ik die stap graag over.
Gekookte eieren kan je meerdere dagen in de koelkast bewaren zolang ze niet gepeld zijn.

Reacties