Quiche met zalm en Chinese kool

Foto Cathy Van de Moortele

Zo lang geleden dat ik nog eens een quiche gemaakt heb. Ik eet dat nochtans heel graag, vooral koud, daags nadien. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had nog een halve Chinese kool in de koelkast liggen en had net een flinke zalmhaas meegebracht uit Sluis. Die had ik in porties versneden en zo'n portie was juist gepast voor wat ik voor ogen had. En zo kwam deze quiche uit mijn Stoves.

Wat hebben we nodig:

  • 210 gr bloem
  • snuifje zout
  • 150 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 25 ml ijswater
  • 400 gr Chinese kool, gesnipperd
  • peper van de molen
  • 150 gr zalm, zonder vel, in blokjes gesneden
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • enkele chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • In de keukenrobot meng je de bloem met het zout. 
  • Voeg de blokjes boter toe en pulseer tot je een zanderige massa bekomt.
  • Klop het ei los met het ijswater en voeg het geleidelijk aan toe aan het deeg.
  • Maak een platte schijf van het deeg.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg dun uit.
  • Neem een grote taartvorm van 26cm diameter, met een geribbelde rand.
  • Leg het uitgerolde deeg in de vorm, zonder aan het deeg te trekken.
  • Duw het deeg mooi in de gekartelde rand en snij overtollig deeg aan de bovenkant weg.
  • Prik de bodem in met een vork.
  • Zet de vorm met het deeg nu 30 min in de diepvriezer. Koud deeg in de oven zetten, resulteert in knapperig deeg na het bakken. Sla deze stap niet over!
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verfrommel een vel bakpapier, vouw het weer open en leg het op het deeg. 
  • Giet bakparels (of rauwe rijst of bonen) op het bakpapier en bak de vorm 15 min blind.
  • Haal het bakpapier met de bakparels weg en bak het deeg nog 15 min.
  • Maak ondertussen de vulling: zet een pan op het vuur en doe er wat olijfolie in.
  • Bak de Chinese kool kort aan zodat ze wat zachter wordt, zonder te kleuren. Kruid met peper en zout. Laat de kool afkoelen op een bord.
  • Bak nu de zalmblokjes kort aan, zonder ze volledig te laten garen. Kruid met peper en zout. Laat de zalm afkoelen.
  • Haal de quiche uit de oven en verdeel er de kool en de zalm over.
  • Klop de eieren los met de room. Kruid met peper en zout.
  • Giet de room over de groenten/zalm en kruid af met chilivlokjes.
  • Schuif de quiche 30 min in de oven of tot de korst mooi gekleurd is en de vulling gebakken is.

TIP:

Je kan het deeg ook vroeger maken en het deeg in de koelkast goed koud laten worden. Dan kan je de stap van het bevriezen van het deeg overslaan. Ik vind de methode met het bevroren deeg wel beter, het zorgt echt voor een knapperige, zanderige korst.
Je kan de korst ook op voorhand maken en in de vorm invriezen. Bak de vorm pas voor op het moment dat je de quiche wilt maken.


Reacties