Quiche met spek en broccoli

Foto Cathy Van de Moortele

Maak eens een dubbele portie deeg wanneer je kruimeldeeg voor quiche maakt. Rol beide delen uit en leg ze allebei in een taartvorm. Zet de vormen in de vriezer. De ene vorm haal je er na 30 min uit om te gebruiken, de andere verpak je in een grote diepvrieszak voor een tweede quiche op een ander moment. Laat de taartvorm 30 min op je werkblad staan tot ze bijna volledig ontdooid maar wel nog goed koud is.
Op het werk hebben we een grote moestuin, waar veel werk in is, maar waarvan je ook volop kan genieten. De broccoli's doen het bijzonder goed dit jaar. Tijd dus om wat broccoligerechten te voorzien.

Wat hebben we nodig:

  • 210 gr bloem
  • snuifje zout
  • 150 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • 25 ml ijswater
  • 150 gr ontbijtspek, gesnipperd
  • 1 kleine broccoli, in roosjes verdeeld (gooi de stronk niet weg*)
  • 75 gr Emmental, geraspt
  • 3 eieren
  • 250 ml room
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • In de keukenrobot meng je de bloem met het zout. 
  • Voeg de blokjes boter toe en pulseer tot je een zanderige massa bekomt.
  • Klop het ei los met het ijswater en voeg het geleidelijk aan toe aan het deeg.
  • Maak een platte schijf van het deeg.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg dun uit.
  • Neem een grote taartvorm van 26cm diameter, met een geribbelde rand.
  • Leg het uitgerolde deeg in de vorm, zonder aan het deeg te trekken.
  • Duw het deeg mooi in de gekartelde rand en snij overtollig deeg aan de bovenkant weg.
  • Prik de bodem in met een vork.
  • Zet de vorm met het deeg nu 30 min in de diepvriezer. Koud deeg in de oven zetten, resulteert in knapperig deeg na het bakken. Sla deze stap niet over!
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verfrommel een vel bakpapier, vouw het weer open en leg het op het deeg. 
  • Giet bakparels (of rauwe rijst of bonen) op het bakpapier en bak de vorm 15 min blind.
  • Haal het bakpapier met de bakparels weg en bak het deeg nog 15 min. Sla de stappen van het blind bakken niet over: je deeg zal mooi uitgebakken en bros zijn.
  • Ondertussen maak je de vulling: verdeel het spek in een koude pan en zet die op het vuur. Laat de pan langzaam opwarmen. Het spek zal mooi het vet vrijgeven en uitbakken zonder aan te branden of hard te worden. Schep het gebakken spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Stoom de broccoliroosjes kort, zodat ze niet meer rauw zijn, maar wel nog mooi groen. Spoel ze meteen onder koud water om het kookproces te stoppen.
  • Strooi de kaas op het voorgebakken quichedeeg.
  • Verdeel de broccoliroosjes over de kaas.
  • Strooi de spekjes overal tussen.
  • Klop de eieren los met de room. Kruid met peper en zout.
  • Giet deze massa voorzichtig in de quichevorm.
  • Bak de quiche 30 min of tot de korst mooi gekleurd is en de vulling gaar.
TIP:

Ik eet mijn quiches liefst koud of lauwwarm. Serveer ze met een gemengde salade en vers gebakken brood.
Heb je een quiche op voorhand gebakken maar wil je die toch warm eten? Zet ze dan opnieuw 30 min in een oven van 180°C.

Reacties