Roomijs van granaatappel

Foto Cathy Van de Moortele

Enkele dagen terug moest ik in de regio van de Sleepstraat zijn in Gent. De Sleepstraat is een paradijs voor wie houdt van Turkse winkeltjes en hun talrijke producten om mee te experimenteren. Naast enkele granaatappels, bracht ik ook granaatappelmelasse mee, gemaakt van 100% fruit. De melasse is ingekookt granaatappelsap, wat leidt tot een stroperige zoetzure siroop. Ik hou wel van dat zuurtje in het zoete. Lekker in de yoghurt, op ijs, in dressings, ...
Ik heb dus roomijs gemaakt met de granaatappelmelasse en die geserveerd met verse granaatappelpitjes.
Mijn nieuwe roomijsmachine staat amper een goeie week op mijn werkblad, maar ik heb toch wel al zo'n 5 soorten roomijs gemaakt. Welkom zomer!

Wat hebben we nodig:

  • 4 eierdooiers
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 375 ml verse (of volle) melk
  • 125 ml slagroom
  • 45 ml granaatappelmelasse
  • 45 ml vers geperst sinaasappelsap
  • granaatappelpitjes voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de eierdooiers in de kom van de Kenwood en klop ze los met de draadklopper.
  • Voeg de suiker toe en klop alles samen op tot een dik, lichtgeel mengsel.
  • Doe de melk in een pot en breng die net niet aan de kook.
  • Giet de melk langzaamaan bij de ruban (ei + suiker) en klop alles samen op lage snelheid. Klop zeker niet snel op, anders krijg je heel veel schuim en daar heb je niets aan.
  • Giet de massa in de pot en zet die terug op het fornuis.
  • Op lage - medium warmte warm je alles op terwijl je voortdurend met een garde klopt.
  • Je bent klaar wanneer het beslag aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
  • Zet de pot van het vuur.
  • Roer de slagroom, granaatappelmelasse en het vruchtensap door het mengsel.
  • Giet alles door een fijne, metalen zeef.
  • Koel het mengsel helemaal af. Zet het liefst ook een nachtje in de koelkast, zodat het helemaal koud is.
  • Volg de instructies van je roomijsmachine.
  • Giet het mengsel in de kom wanneer de machine al aan het draaien is.
  • Schep het roomijs in een diepvriesdoos en vries het in of serveer het meteen met granaatappelpitjes als topping.

TIP:

Ook lekker met wat grenadine er door.
Haal je roomijs tijdig uit de vriezer, zodat het makkelijker schept en mooi romig is.
Giet geen warme mengeling in de ijsmachine. Vertrek altijd van een koude bereiding.
Warm de vla niet te warm op, zodat de eieren niet gaan stollen.


Reacties